Sunday, July 05, 2009

Syurga dan Neraka

.
Pix: Auntie Hetty koes Endang



Layan dangdut pulak. Ada sesiapa mahu join saya berdang-dut? Ahaks!

Sorga dan Neraka - Hetty Koes Endang


Pikir-pikir,
memang kalau dipikir
betul nenek bilang

Nasehat berguna bagi kita semua
dalam pergaulan
Apalagi kalau sampai keurusan
soal pacaran
Salah-salah memilih
menyesal sampai ubanan

Reff:
Soal cinta sepanjang umur dunia
tak ada habisnya
Kisah cinta yang manisnya kayak madu
yang pahit bikin sengsara
Cinta yang suci membuat engkau hidup
bagai di syurga
Cinta yang buta bikin hidup sengsara
bagi di dalam neraka

Surga ada didepanmu (depanmu, depanmu)
Neraka di belakangmu (belakangmu, belakangmu)
Eh..eh jangan terburu-buru (jangan buru-buru)
kalau memilih pacarmu

Pikirlah dulu (Pikirlah dulu)
neraka atau surga yang engkau mau
semua ada disana




Ini lagu memang bagus, satu sindiran kepada golongan yang terburu-buru dalam soal perkahwinan atau golongan orang yang suka-suka suruh orang kawin cepat-cepat tanpa berfikir semasak-masaknya.

Kalau ada sahabat handai/sedaramara yang asyik tanya soalan cepu emas klise "eh awak ni bila nak kawin eh?", anda boleh bingkas bangun lalu menyanyikan lagu ini sepenuh hati.
Kalau saya ada berhampiran, saya dengan sukarelanya akan jadi backup vokal part yang dalam kurungan tu.




Pix: Pakcik Geezer Butler, Vinne Appice, Ronnie James Dio, Tony Iommi .


....dan ini pula satu rock anthem yang tak perlu diperkenalkan lagi. Lagu ni pula tidak sesuai untuk menjawab soalan cepu emas di atas.

Heaven and Hell - Black Sabbath

Writer : Ronnie James Dio, Tony Iommi, Geezer Butler, Bill Ward


Sing me a song, youre a singer
Do me a wrong, youre a bringer of evil
The devil is never a maker
The less that you give, youre a taker
So its on and on and on, its heaven and hell, oh well

The lover of lifes not a sinner
The ending is just a beginner
The closer you get to the meaning
The sooner youll know that youre dreaming
So its on and on and on, oh its on and on and on
It goes on and on and on, heaven and hell
I can tell, fool, fool!

Well if it seems to be real, its illusion
For every moment of truth, theres confusion in life
Love can be seen as the answer, but nobody bleeds for the dancer
And its on and on, on and on and on....

They say that lifes a carousel
Spinning fast, youve got to ride it well
The world is full of kings and queens
Who blind your eyes and steal your dreams
Its heaven and hell, oh well
And theyll tell you black is really white
The moon is just the sun at night
And when you walk in golden halls
You get to keep the gold that falls
Its heaven and hell, oh no!
Fool, fool!
Youve got to bleed for the dancer!
Fool, fool!
Look for the answer!
Fool, fool, fool!


Portnote:
  1. Jatt BDB ada cover ini lagu, sedap beb version dia....dalam album Made in Malaysia.
  2. Dulu-dulu zaman 80an ada album cover version lagu rock omputih diubah dengan senikata melayu, habis lagu macam Lady in Black, Wishing Well, Always Somewhere dimelayukan hehehehe. Salah sorang penyanyi dia kalau tak silap Jatt lah.

11 comments:

deaf_angel said...

hetty koes endang & ronnie james dio, dua2 ni sama2 legend la eh.

satu kuda hitam
satu lagi, man on the silver mountain.

huhu

Portdy said...

bro depp

yup, depa boleh duet lagu dandut "man on the silver mountain riding the black horse" hehehehehehe

eddie dewanaga said...

heaven and hell ni macam ada puaka ah... berpuluh tahun dah tapi tiap kali keudara... gua tak malu2 untuk hayun kepala...

kelakar ah bila ingat satu pakcik kat pasar taman dahlia, bila brader gua bukak mp3 kat myvi dia lagu2 classic rock macam bad co, nazareth, ccr, dia bilang...

"lagu 'ozi' ada...??"

Portdy said...

lagu ozi ada...huhuhuhuhu

bro eddie, dia punya bassline saje dah cukup groove layan headbang...

bila dah masuk suara RJD pehhhh....tak leh cakap apa dah!

zan said...

Jatt punya cover Still Loving You dalam bahasa melayu wa ada..
Muzik sebijik, feel pun sama..sedih..
Jatt memang terbaik!

berteromber said...

gua kalau dangdut ni terbayang Inul ajer...hahaha..

tapi Heaven & Hell memang klasik!

Zan..Still Loving You Jatt tu yang dari album Rusty Blade "786 Ikrar Perwira" kan?

dilaOHdila said...

PORT
aku suka BUK hetty ne
lagu dia semua aku suka
Paling best lagu anak yatim tu
HUHUHUHUHUU

Portdy said...

zan,

masa dulu kan , terasa janggal lak dengar lagu tu dalam bahasa melayu...dia punya lirik kelakar gitu hehehehe

zan lu kasi sebijik lirik dia kat blog, wa nak layan nyanyi daaaaa......



broteromber,

lagu ni layan gak bro, ni dandut 80 an hahaha atas sikit dari zaman HJ Rhoma Irama huhuhu...

Portdy said...

dill,

tu lagu Panti Asuhan kan?
huhuhuhu....memori tu bagi aku...

Amir Ukays pun ada cover lagu ni, pun sedap dia punya version...

matakucing said...

tp aku lg suka herman tino.. hehehe herman tino ruless

Portdy said...

Cateye,

"Ojo kesandung batu neng dalan awan-awan
kuie nandanei ora' karuan"