Monday, August 31, 2009

Maka kami rakyat malaysia , berikrar....

1 Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan
(1 Malaysia, People First, Performance Now)


BAHAWASANYA NEGARA KITA MALAYSIA mendukung cita-cita hendak :

  • mencapai perpaduan yang lebih erat di kalangan seluruh masyarakatnya ;
  • memelihara satu cara hidup demokratik ;
  • mencipta satu masyarakat adil di mana kemakmuran Negara akan dapat dinikmati bersama secara adil dan saksama ;
  • menjamin satu cara liberal terhadap tradisi-tradisi kebudayaannya yang kaya dan berbagai corak ; dan
  • membina satu masyarakat progresif yang akan menggunakan sains dan teknologi moden.

MAKA KAMI, rakyat Malaysia, berikrar akan menumpukan seluruh tenaga dan usaha kami untuk mencapai cita-cita tersebut berdasarkan atas prinsip-prinsip yang berikut :

  • KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN
  • KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGARA
  • KELUHURAN PERLEMBAGAAN
  • KEDAULATAN UNDANG-UNDANG
  • KESOPANAN DAN KESUSILAAN

Selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke 52!



Ada apa dengan Ogos?

My Zu-Oneechan dan saya pernah terpikir yang kenapa Malaysia, Singapura, Indonesia menyambut hari kemerdekaan pada bulan Ogos eh?

India pun 15 Ogos.
Amerika pun sambut Independance days 4th of Julai kan? sebulan sebelum Ogos.

Suratan atau Kebetulan?
Ada apa dengan Ogos?

Fikir fikir ! na na na na na!





Portnote:

Untuk rakan-rakan semua, Wifi Encik Portdy mengalami masalah teknikal,
jadi seminggu dua ni tak dapat nak berblogging dengan jaya dan cerianya.

Apapun jangan jemu melawat dan tinggalkan komen,
Encik Portdy akan sedaya upaya cuba menjawab sekiranya ada peluang. InsyaAllah.

Sorry for the inconvenience.

Keep on rocking!


Sunday, August 23, 2009

Changes

.




"Manusia perlu berubah ke arah kebaikan, dan perlu ada ruang untuk perubahan, padaku itulah dia kesempurnaan"

(Portdy - 6.00am Ahad, 23 ogos 2009)




"Be yourself, but improve yourself"

(Portdy - Somewhere around 1998)

Nemutnemut & Cahaya Aisyah

.
Entah apa yang dibualkan berdua tu.

video

Friday, August 21, 2009

TAZKIRAH RAMADHAN AL-MUBARAK





1

Dari Anas bin Malik r.a. dari Nabi SAW, baginda telah bersabda yang bermaksud:

" 1- Barangsiapa mendatangi majlis ilmu di bulan Ramadhan, maka Allah taala mencatat tiap-tiap langkahnya sebagai ibadat satu tahun dan dia akan bersamaKu di bawah panji-panji Arasy,

2- Barangsiapa memelihara solat berjemaah di bulan Ramadhan, maka tiap-tiap rakaatnya akan diganjari satu kota yang penuh dengan nikmat Allah taala,

3- Barangsiapa yang berbuat baik kepada kedua ibubapanya di bulan Ramadhan, maka dia akan memperolehi perhatian Allah taala dengan penuh kasih sayang, sedangkan aku (Rasulullah SAW) menjaminnya di dalam Syurga,

4- Seseorang isteri yang mencari keredhaan suaminya di bulan Ramadhan, maka baginya pahala seperti pahalanya Maryam dan Asiah,

5- Barangsiapa menolong keperluan saudaranya yang muslim di bulan Ramadhan, maka Allah taala akan menolongnya seribu keperluannya di hari Qiamat kelak ".


2

Puasa akan sempurna dengan menjaga 5 perkara tersebut :

1- Memejamkan mata dari segala sesuatu yang tercela menurut syara'
2- Menjaga mulut dari perkataan atau membicarakan tentang keaiban orang lain
3- Menahan telinga daripada mendengar sesuatu yang dibenci
4- Menggunakan dan memakan makanan serta minuman yang halal lagi berkat dengan menjauhkan barangan makanan serta minuman yang syubhah
5- Hendaklah orang yang berpuasa tidak terlalu banyak makan sampai perut penuh saat berbuka walaupun makanan itu halal.


Portnote:

Harapnya Ramadhan kali ni dapatlah tercapai apa yang dihajatkan, mohon doa rakan-rakan samalah kita mendoakan sesama kita supaya mendapat Ramadhan yang sempurna.
Juga kita panjatkan doa pada yang telah tiada.

Wallahualam.


Kalau datang Ramadhan tu hati rasa sayu semacam gitu, tapi kalau nak masuk raya aduhai ........

Thursday, August 20, 2009

We Weren't Born To Follow - Single terbaru Bon Jovi

.
Bon Jovi's first single "We Weren't Born to Follow" from their highly anticipated album "The Circle" available on November 10, 2009.

Listen to We Weren't Born To Follow on the Official Bon Jovi Website


(Jon Bon Jovi/Ritchie Sambora)

This one goes out to the man who minds the miracles
This one goes out the ones in need
This one goes out the sinner and the cynical
This ain't about no apology
This road was paved by the hopeless and the hungry
This road was paved by the winds of change
Walking beside the guilty and the innocent
How will you raise your hand when the call your name?

Yea, Yea, Yea,
We Weren’t born to follow
Come on and get up off your knees
When life is a bitter pill to swallow
You gotta hold on to what you believe
Believe that the sun will shine tomorrow
And that’s a saints and sinners pleas
We weren’t born to follow
You gotta stand up for what you believe
Let me hear you say
Yea, Yea, Yea, ooooohhh,, Yea

This ones about anyone who does it differently
This ones about the one who doesn’t sit and spits
This ain’t about our living in a fantasy
This ain’t about giving up or giving in

Yea, Yea, Yea,
We Weren’t born to follow
Come on and get up off your knees
When life is a bitter pill to swallow
You gotta hold on to what you believe
Believe that the sun will shine tomorrow
And that’s a saints and sinners pleas
We weren’t born to follow
You gotta stand up for what you believe
Let me hear you say
Yea, Yea, Yea, ooooohhh,, Yea

Let me hear you say
Yea, Yea, Yea, oooohhhhh, Yea

“Guitar”


Yea, Yea, Yea,
We Weren’t born to follow
Come on and get up off your knees
When life is a bitter pill to swallow
You gotta hold on to what you believe
Believe that the sun will shine tomorrow
And that’s a saints and sinners pleas
We weren’t born to follow
You gotta stand up for what you believe
Let me hear you say
Yea, Yea, Yea, ooooohhh,Yea



Coming Soon:

"Bon Jovi: Cross Road - Sound & Vision 3 DISC CD/DVD SET" review.



Adult and Swimsuit? Adult and swimsuit?

.
Sahabat baik saya Encik Shafid, pemilik toys dan khazanah Transformers (yang bakal menggadaikan Transformers Toysnya untuk menampung belanja majlis perkahwinan beliau ) meluahkan kepada saya tentang sedikit ketidakpuasan hati di atas sesuatu perkara.

Berikut serba sedikit butir perbualan kami disaksikan mamak Assalam Cawangan Winchester, Pekan Nenas.



Sapik: Aku tak puas hati.

Portdy: Kenapa Pik? (sambil mulut mengunyah John kambing.)

Sapik: Banyak dah website kat opis aku sudah kena block, termasuk lah WWE. (World Wrestling Entertainment.

Portdy: Emm biasale tu, dah kerja IT Dept. Memang patut pun...

Sapik: Ye lah aku paham. Dan aku tak kisah. Tapi alasan block tu tak munasabah. Kau tau tak? Setiap kali klik WWE mesti dia kuar "This web page was blocked because it is considered inappropriate, reason: adult and swimsuits".
Kalau nak block pasal ganas brutal ke apa ke ok jugak. Ni Adult and Swimsuit? Adult and swimsuit? Tak appropriate betul tang swimsuit tu! (jawab Sapik ganas sambil membengkokkan garfu tanda marah)

Portdy: Err, tak patut tak patut. huhuhu.....setuju yang amat sangat! (sambil terbayang "swimsuit" Randy Orton.)

Randy Orton JR



Portnote:

Silalah lawat lamanweb WWE.
Untuk semua orang kecuali Sapik dan yang senasib dengan nya di tempat kerja.

Wednesday, August 19, 2009

Super Pervert kembali: Aya Ueto dalam pakaian tradisi Vietnam

.Aya Ueto dalam pakaian yang diberi nama áo dài, sejenis pakaian Tradisi Vietnam.

Saya teringat satu watak dalam Rambo: First Blood Part 2 , awek vietnam@agen US yang jadik guide Rambo dalam misi menyelamat kat hutan Vietnam tu. Yang mati kena tembak tu....(spoiler). Macam baju nilah dia pakai.
By the way, First Blood (part one) is the best in the Rambo Series. Walaupun kurang letupan dan tembakan tapi kekuatan cerita dia tu yang meninggalkan parut di hati.

Sikit-sikit dah macam Chun-Li pulak.
Ada ke awek vietnam pakai baju camni tengah2 pekan?

Bila lah Aya Ueto ni nak pakai Kebaya , kurung Kedah ke? HuHuHu...

Monday, August 17, 2009

Poster tunjuk perasaan.

.
Hehehe amacam entry kali ni da macam blog brader J kita tak? Ala, Yang suka riak Posterwi tu...


Poster GNR Use Your Illusions Tour.
Bukan official ye. Beli kat kedai jual barang rock kat Melaka Perit dalam tahun 1995.
Search Fenomena 2003 Remastered series.
Fotografi era Rampage.

Metallica St Anger. 2003
Album yang penat telinga mendengar bunyi drum ketuk tong tu.
Anak saya teruja dengan ketiak James Hetfield.


Itu hari masa geledah keset-keset lama untuk siri riak kesetwi, terjumpa pulak poster-poster lama. Lama tak bukak dari gulungan, rasanya dari sebelum kahwin lagi. Getah pengikat dia semua dah hancur.

Dulu-dulu kalau beli keset mesti boleh mintak poster, kalau tak dapat poster album yang di beli boleh juga mengendeng poster artis lain. Nasib baik dapat artis rock, nasib lagi baik boleh dapat poster Anita Mui. Saya pernah dapat poster Andy Lau Tak Wah kat Parkson Pontian masa tahun 93 gitu . Bagi kat amoi cun masa sekolah dulu dengan harapan dapat menyunting jadi teman istimewa. Tapi harapan hanya tinggal harapan. Percintaan kami dihalang oleh orang tua.

(err...sebenarnya tak dapat tekel pun...huhuhuhu....sentuhan kecundang.....jiwa hampa...ibarat kuda hampir mati....)


Banyak poster saya yang dah hilang dah masa berpindah randah dulu. Belum kira yang kena curik dan yang kena buat alas secara tak sengaja oleh ibu di dapur.
Ini adalah sebahagian yang selamat . Ingat nanti kalau sudah ada studio sendiri mau tampal semua poster ni. Tapi tak elok kan tampal dalam rumah? Hmmm nampaknya gulung saja dan simpan lagi untuk beberapa tahun yang akan datang. Pastikan menggunakan getah gelang yang lebih berkualiti kali ni.


Yang bawah ni antara yang paling disayangi.
Sayang dia bawah sikit je dari sayang kat gambar kahwin hehehe...

Poster These Days, 1995.
keset dah hilang dah huhuhu...image rambut JBJ yang paling best adalah dalam album ni pada saya. Sekarang kepala pun sudah botak tengah.
Tu ada Signature sendiri cas macam Jon Bon Jovi punya sign.

Aerosmith Big Ones punya poster. 1994.
Tapi rasa-rasanya ni fotografi era Get A Grip.


Pernah cuba-cuba tampal poster ni kat bilik, arwah mak bising huhuhu takut mimpi ngeri katanya. Ni poster beli dengan member dengan harga RM 5. Tahun bila beli tak ingat.

BOTB punya poster, dah hampir lunyai asyik cabut pasang saja.
Nak kena framekan bebetul satu hari nanti. Ni poster hadiah pemberian seorang sahabat, tahun 1996.


Ni kisah benar, masa kat hostel saya beli Scorpions - Eye 2 Eye dapat poster besar Scorpions yang gambar Klaus Meine sama Mathias Jabs botak tu. Bawak balik tampal kat dinding bilik.

Malam tu tidur saya ngigau kena grip/cekik kat leher dengan Mathias Jabbs yang kepala botak depan tu sampai menjerit saya dalam tidur. Member semua dah pelik tengok. Esok terus cabut poster simpan. Entah mana pergi poster tu dah tak ingat dah. Hilang ditelan masa.

Moral: Kualat dengan mak memang membahayakan kesihatan.


Ada senang lawatlah ke Kotak brader J kita. Banyak poster rock dia dah upload.
Tinggal poster Nor Albaniah je yang belum.

Ini lah NorAlbaniah, pelakon zaman 90an dulu, bagi adik-adik sekarang yang mungkin kenal Diana Danielle dan Lisa Surihani sahaja.



Sunday, August 16, 2009

Skywriter - Scorpions

.
Favourite saya untuk album Eye 11 eye.



Skywriter - Scorpions

You have got a body to
To make a man just lose his mind
To give me a shiver send it down to my spine
It's all because of

You have got a body to
To bring a man down on his knees
Just let me inside don't leave me begging please
Don't ever go

Everybody knows
That I'm under the spell of your love
Got nothing but you on my mind
That's the way it goes
It's no wonder you're tearing my heart
Simply in pieces tonight

You have got a body to
To make a man just sell his soul
Right to the devil I think after all
I should have known

Everybody knows
That I'm under the spell of your love
Got nothing but you on my mind

Everybody knows
And I wonder if you know it too
I skywrite your name way up high

In the sky in the sky in the sky

To bring a man down on his knees
Just let me inside don't leave me begging please
Don't ever go

Friday, August 14, 2009

Siapa kita dan siapa kamu?


Siapakah orang yang sombong?

Orang yang sombong adalah orang yang di beri penghidupan tapi tidak mahu sujud pada yang menjadikan
kehidupan itu iaitu Allah Rabbul Alaamin, Tuhan sekelian alam. Maka bertasbihlah segala apa yang ada di
bumi dan langit pada TuhanNya kecuali jin dan manusia yang sombong diri.

Siapakah orang yang telah mati hatinya?

Orang yang telah mati hatinya adalah orang yang diberi petunjuk melalui ayat-ayat Qur'an, Hadith dan
cerita2 kebaikan namun merasa tidak ada apa2 kesan di dalam jiwa untuk bertaubat.

Siapakah orang dungu kepala otaknya?

Orang yang dunggu kepala otaknya adalah orang yang tidak mahu lakukan ibadat tapi menyangka bahawa
Tuhan tidak akan menyiksanya dengan kelalaiannya itu dan sering merasa tenang dengan kemaksiatannya.

Siapakah orang yang kuat?

Orang yang kuat adalah orang yang dapat menahan kemarahannya ketika ia di dalam kemarahan.
Siapakah orang yang lemah? Orang yang lemah adalah orang yang melihat akan kemaksiatan di depan
matanya tidak sedikit pun ada kebencian di dalam hatinya akan kemungkaran itu.

Siapakah orang yang bakhil?

Orang yang bakhil lagi kedekut adalah orang yang berat lidahnya untuk membaca selawat keatas
junjungan Rasulullah s. a. w.

Siapakah orang yang buta?

Orang yang buta adalah orang yang tidak mahu membaca dan meneliti akan kebesaran Al Qur'an dan
tidak mahu mengambil pelajaran daripadanya.

Siapakah orang yang tuli?

Orang yang tuli adalah orang yang di beri nasihat dan pengajaran yang baik namun tidak diendahkannya.

Siapakah orang yang sibuk?

Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia
mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a. s.


Siapakah orang yang manis senyumanya?

Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang di timpa musibah lalu dia kata
"Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata, "Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini",
sambil mengukir senyuman.

Siapakah orang yang menangis airmata mutiara?

Orang yang menangis airmata mutiara adalah orang-orang yang sedang bersendiri lalu mengingat akan
kebesaran Tuhan dan menyesal akan dosa-dosanya lalu mengalir airmatanya.
Bold
Siapakah orang yang kaya?

Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak loba akan kenikmatan
dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin?

Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan
harta.

Siapakah orang yang pandai?

Orang yang pandai adalah orang yang bersiap siap untuk hari kematiannya kerana dunia ini berusia
pendek sedang akhirat kekal abadi

Siapakah orang yang bodoh?

Orang yang bodoh adalah orang yang beriya-iya berusaha sekuat tenaga untuk dunianya sedangkan akhiratnya diabaikan.

Siapakah orang yang maju dalam hidupnya?

Orang yang maju dalam hidupnya adalah orang-orang yang senantiasa mempertingkat ilmu agamanya.

Siapakah orang-orang yang mundur hidupnya?

Orang yang mundur dalam hidupnya adalah orang yang tidak memperdulikan akan halal dan haramnya
akan sesuatu perkara itu.

Siapakah orang yang gila itu?

Orang yang gila itu adalah orang yang tidak sembahyang kerana hanya dua syarat saja yang
memperbolehkan akan seorang itu meninggalkan sembahyang, pertama sekiranya ia haid dan kedua
ketika ia tidak siuman akalnya.

Siapakah orang yang rugi?

Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikkan.

Siapakah orang yang selalu ditipu?

Orang yang selalu di tipu adalah orang muda yang menyangka bahawa kematian itu berlaku hanya pada orang tua.

Siapakah orang yang paling cantik?

Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?

Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?

Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal
kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya.

Siapakah orang yang mempunyai akal?

Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan
akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa neraka.


Wallahualam.

Wednesday, August 12, 2009

Nasi ayam dan arial tv tinggi

Bold
Arial tinggi. Satu hari mungkin anak cucu kita tak kenal apa itu arial tv.

Dulu-dulu kalau kat Muor, arial tv semua tinggi- tinggi, nak capture siaran tv katanya. Untung-untung leh dapat tv Singapore. Betul-betul semangat naikkan arial tu ke tahap yang tertinggi. Bukan mudah beb.

Sekarang semua dah mampu pakai Astro, arial tinggi hanya tinggal kenangan. Tapi masih banyak lagi dibumbung-bumbung. Mungkin tak larat nak turunkan, bior jelah.

Sambil tunggu order nasi ayam sambil snap guna handphone. Dua biji motor sedang berkasih-kasihan.

Nasik ayam dah sampai . Itadakimasu!
Ada macam-macam sambal.
Sunset, sama tema warna dengan lampu isyarat.


"one too many wasted sunsets
one too many for the road
and after dark, the door is always open
hopin' someone else will show"

(Wasted Sunsets - Deep Purple)


Tuesday, August 11, 2009

Ella - Hanya Pada Kamu

.
Bagaimana Harus Ku Menyusun Kata
Kerna Kasih Kau Masih Meraguinya
Di Dalam Hati Dan Jiwaku
Hanya Ada Kamu

Pasti Indah Semua Detik Ceria
Hadir Kita Melewati Ruang Masa
Selagi Di Jiwa Ada Cinta
Pasti Ada Kamu

Pasti Malam Suram Tak Berbintang
Pergimu Pasti Ku Resah
Bagai Mentari Bersinar Ria
Kau Terangi Ruang Di Jiwa

Hanya Pada Cinta
Hanya Pada Kekasih Hatiku
Aku Merindu
Percayalah Pada Janji Suciku
Cinta Kasihku Hanya Untukmu

Hanya Pada Cinta
Hanya Pada Kekasih Hatiku
Aku Merindu
Moga Kau Kan Memahami Diriku
Paasti Cintaku Hanya Untukmu

Hanya Kerana Cinta
Hanya Kerana Rindu
Hanya Kerana Kasih
Hanya Kerana Sayang
Hanya Kerana Cinta

Portnote:

Boleh layan jugak lagu ni terutama riff gitar dia.
Modern rock ella.

Update (1:20 PM)

Untuk dengar sila klik sini. Kredit untuk Mayapersada.
Info: http://www.muzikrock.com/album/simbiosis_01.html


Hanya Pada Kamu - Ella

Saturday, August 08, 2009

サザンオールスターズ, - Sazan Ōrusutaazu

.

Southern All Stars (info from wikipedia)

(サザンオールスターズ, Sazan Ōrusutaazu?), also known by abbreviations Southern (サザン, Sazan?) or SAS, are a Japanese pop rock band that formed in the mid 1970s. The band is comprised Keisuke Kuwata (lead vocals and guitars), Yuko Hara (vocals and keyboards), Kazuyuki Sekiguchi (bass), Hiroshi Matsuda (drums) and Hideyuki "Kegani" Nozawa (percussion). In addition to the present lineup, former guitarist Takashi Omori had worked in the band until 2001.

On January 26, 2000, their 44th single, "Tsunami" was released. It was used as theme song of Mirai Nikki III, a popular part of the TBS program called Un-nan no Hontoko!, and made a strong impression on many people. The song reached number-one on the singles chart for five weeks, finally selling more than 2.9 million units. It is the third best-selling single in Japan of the last 40 years. On New Year's Eve of 2000, Tsunami won the 42nd Japan Record Awards. After the enormous success of the single, the band became more conservative. They released several singles and all of them became hits.

Southern All Stars - Tsunami lyrics

Kaze ni tomadou yowakina boku
Toorisugaru ano hi no kage
Hontou wa mita me ijou namida moroi kako ga aru
Tomedo nagareru sayaka mizu yo
Kesedo moyuru mashou no hi yo
Anna ni sukina hito ni
Deau natsu wa nido to nai
Hito wa dare mo ai motomete
Yami ni samayou sadame
Soshite kaze makase oh, my destiny
Namida kareru made

Mitsumeau to sunao ni oshaberi dekinai
Tsunami no youna wabishisa ni
I know.. obieteru, hoo..
Meguriaeta toki kara mahou ga tokenai
Kagami no youna yume no naka de
Omoide wa itsu no hi mo ame

Yume ga owari mezameru toki fukai yami ni yoake ga kuru
Hontou wa mitame ijou utarezuyoi boku ga iru
Nakidashisouna sora nagamete nami ni tadayou kamome
Kitto yo wa nakase oh, sweet memory
Tabidachi wo mune ni
Hito wa namida misezu ni otona ni narenai
Glass no youna koi da to wa
I know.. kizuiteru, hoo..
Mi mo kokoro mo itoshii hito shika mienai
Harisakesouna mune no oku de
Kanashimi ni taeru no wa naze?

Mitsumeau to sunao ni oshaberi dekinai
Tsunami no youna wabishisa ni
I know.. obieteru, hoo..
Meguriaeta toki kara shinu made suki to itte
Kagami no youna yume no naka de
Hohoemi wo kureta no wa dare?
Suki nanoni naita no wa naze?
Omoide wa itsu no hi mo... ame...


Portnote :
one of my favourite J-pop songs beside B'z - Konya Tsuki no Mieru Oka ni.



Friday, August 07, 2009

DVD Review: Metallica S&M

.
Symphony & Metallica. The DVD.

Edaran : Warner Music Malaysia.
Tarikh kelulusan perakuan LPFM - 06/06/2008.
Tarikh beli: 01/08/09 (Mahkota perit).
Harga: Berpatutan setelah upacara tawar menawar berlaku. Berbaloi untuk 2 disc version dvd macam ni. Drop harga agak banyak juga setelah ajak nyonya kedai tu berbual pasal kenaikan harga susu bayi dan soal jawab isu geografi seperti "di manakah Pontian? dan "mana lagi jauh dari Melaka, Muar atau Pontian" Layankan je , zassss!

Album ini ramai yang ada kan? Saya cuma ada keset sahaja. En Shafid ada cd dia.
Ramai juga yang dah tengok vcd/dvd show ni kan tak kira lah samada DVD cap ayam atau ori. Satu-satunya show Metallica yang disiarkan di TV (TV3) tapi edited version. Kali ini saya nak review DVD dia. DVD cap WarnerMusicVision.

(click pics to enlarge)
Cover depan. Yang menyibuk ket belakang tu adalah
DVD The Beatles Anthology (Cap ayamserama)

Cover belakang. Basic informations. Tiada tracklist.

Features Include:

  1. Konsert selama 2 setengah jam.
  2. Documentary selama 40 minit. (lawak seh docu ni)
  3. 4 Multiangle : "Of Wolf and Man" , Fuel, Sad but True, Enter Sandman. Boleh pilih samada nak view Kirk, Jamez, Lars atau Jason sahaja. View makcik cleaner pembersih pentas takda ye...
  4. 4 separate track audio : Metallica and Orchestra - Dolby 5.1, Metallica and Orchestra - Dolby 2.0, Metallica only - Dolby 2.0 & Orchestra Only - Dolby 2.0. Pada saya layan 5.1 lebih sedap dari 2.0 channel walaupun saya hanya guna sistem audio hi-fi AIWA 2 speaker yang hampir kokak. Ni belum betul-betul layan guna Hometheatre 5.1 ni.
  5. 2 video klip "No leaf clover" (takda istimewa sangat pun)
  6. Subtitle English dan English Closed Caption. (senang nak nyanyi sama)
2 disc DVD. Transparent keep case (Amaray case).
Disc holder dia sangat ketat. Takut seh masa mula-mula nak keluarkan DVD dia.
DVD kaler hitam putih. Ini yang saya musykil ni. Memang simple macam ni ke design disc dia? Macam tak ori pula. DVD Cikla yang saya beli dulu lagi lawa cetakan berwarna warni ceria kat disc dia.

Cover depan booklet. 12 mukasurat.
Tak banyak info dan gambar. Nak lagi puas baik layan inlay cd atau keset S&M lagi bagus.

Kita selak page by page. Tracklist dvd 1.

Kata-kata dari Michael Kamen. Dah meninggal dah pun dia ni.
Dia macam separate Info Disc 1 & 2 gitu. Ni masuk page untuk disc 2.

Photograph by Anton Corbjin. Dia ni rajin jugak bekerjasama dengan U2.

Tracklist dvd 2

Page belakang sekali. Kat bawah tu basic info secara teknikal untuk format dvd.

Picture format: PAL 4:3
Region: 2/3/4/5/6
Disc format : 2 DVD- 9

Sticker LPFM. Rasanya originallah ni kan?


Pros:

  1. Metallica dan Michael Kamen, hasilnya memang cemerlang.
  2. 2 lagu epic kegemaran saya iaitu "Bleeding Me" dan "The Outlaw Torn" dimainkan dalam album ni . Yeah ! Cool!
  3. Kualiti audio video memang superior berkali ganda dari DVD cap ayam. For sure lah kan?
  4. Bonus features pun cukup segala. Ada ROM content direct ke internet untuk info tambahan Metallica.
ROM content, layan dvd sambil melayari info Metallica menggunakan program PC Friendly. Takda apa istimewa pun, Broken link pun banyak.

Secara keseluruhannya isi DVD ni memang menghiburkan. Bolehlah disimpan menjadi koleksi, tapi.....

Cons:
  1. Animated menunya. Annoying. Susah nak bypass menu dia yang suka main lari dan kejar.
  2. Susah nak pilih track semasa sedang layan (on the fly). Contohnya kan, kalau kita sedang dengar audio channel Metallica+Orchestra dan kita nak switch audio channel Metallica sahaja kena balik ke menu. Tak boleh direct. ini belum kira masuk menu nanti main kejar-kejar lagi. Ini sama jugak dengan features Multiangel tu. Nak senang, layan kat PC.
  3. Dah rujuk kat internet. Dengarnya kalau kat 'dvd player tertentu' tiada masalah di atas . Hmmm, nampaknya player saya bukan lah 'dvd player tertentu' tu. Takpa, balik kg nanti test kat Sony Hometheatre adik ipar.
Ini dari Dokumentari dia, Jason menyirap dengar bunyi strings.
Hetfield : Err... Boleh repair lagi ni, orang worksyop sibuk tak eh?


Portnote:
  1. Ini merupakan album terakhir pemain Bass , Jason Newsted bersama Metallica. Jason adalah pengganti selepas kematian tragis Cliff Burton . Cliff Burton pula dahulu adalah pencetus idea asal Metallica bermain dengan Symphony Orchestra ni sebenarnya.
  2. Info S&M dari wiki , klik sini.
"Hear me
And if I close my mind in fear
Please pry it open...
See me
And if my face becomes sincere
Beware!"