Thursday, February 18, 2016

GAYOUR'S BERSAMA SELAMANYA COLLECTORS EDITION WITH SERIAL NO

Salam ceria untuk anda walaupun technically saya tak ceria sebab 3 hari demam batuk dan sema sema.

Pada kali ini saya nak buat simple review tentang buku ini:



Ini edisi paling mampu milik untuk saya. Edisi kotak pizza. Ada edisi wooden box yang pasti lebih bergaya rupanya plus tshirt dan other gift.

Ok dalam rupa macam ni. Hardcover almost 600 pages. Tebal macam separuh buku telefon (bagi mereka yang pernah melihat buku telefon)

Ni back cover. Semua watak penting ada. Siap laser printing serial nombor. Mine is 285.

 Ni masa dalam kotak Pizza.

Foldout poster Amar. Glossy art paper. Abaikan Naruto kat tepi tu.

Gayour Sang Penulis Dan Pelukis dari pandangan belakang. Hensem tak?
 

Gayour dari depan. Har har har!



Sedikit sneak peek. Tebal buku ni . Tak pasti bila saya akan mula baca.

Saya percaya lebih 100 lagu rock telah di quote oleh saudara Gayour dalam semua episode Bersama Selamanya.

My verdict:  must have collection kerana ianya simbolik one of our pop culture around 90s. 
Rock nroll dream come true!!!

Wednesday, February 03, 2016

DUNIA BIASA

Sedikit cerita tentang sebuah album yang saya cari dan kebetulan baru je dapat dimiliki.

Hukum menilai sebuah album (dulu keset sekarang CD) yang boleh dibeli pada saya sekiranya ada 3 lagu yang sedap sudah cukup. Apatah lagi kalau ketiga tiganya adalah single.

DURAN DURAN (1993)

Atau

THE WEDDING ALBUM.


Di zaman ini saya masih berada di Tingkatan 1 . Setiap hujung minggu akan tunggu MTV Top 20 di Channel SBC 5 (Singapore) untuk menonton video klip lagu lagu yang diminati . Antaranya lagu Ordinary World, Come Undone dan Too Much Information.







Yang paling bawah adalah cd single Ordinary World. Boleh kawan dengan The Wedding Album.

Lagu lagu yang lain sejujurnya saya baru dengar sekali saja. Tapi kedengaran sangat bagus!


Portnote:
Masih terngiang jingle radio RIA (singapura) dolu dulu...
"RIA RIA 89.7" Yang menggunakan latar  intro lagu TOO MUCH INFORMATION

Tuesday, January 12, 2016

ZIGGY STARDUST, WINGS NAGA KERAMAT KOTAK ISTIMEWA

Salam Satu Kesan Abadi

1. David Bowie (1947 - 2016)

Beliau ini sangat famous dalam dunia muzik dan fesyen, namun begitu jangan dilupakan kesan yang telah beliau tinggalkan dalam filem filem lakonan seperti Labyrith dan Prestige. MAsih terbayang beliau sebagai Nikolai Tesla dalam filem Prestige.

2. Semalam khas saya peruntukkan masa selepas balik kerja untuk menyelongkar kotak yang berisi keset lama. Tujuan adalah untuk mencari keset Awie dan Wings Naga Keramat untuk tatapan saudara Deaf.



3. Naga Keramat Edisi Kotak Istimewa.

Untuk anda yang tidak.pernah melihat packaging ini.

Misleading kan?
Macam konsep NewBoys dan NKOTB.
VERY CERIA GITU!

Padahal lagu lagu di dalamnya ....




Hey hey Ameringgo hay heyyy ameringgooo!!!!


Ironinya... New Boyz pun tak seceria Wings.😂

See ... 

Sunday, January 10, 2016

Naga Terjaga, Keramat Wings di mana?

Membongkar kembali majalah ROTTW lama, saya tertarik untuk berkongsi dengan anda sekalian.

Edisi volume 66 keluaran Mei 2002.
Sempena kembalinya Awie kepada Wings dan rilian Album AWIE&WINGS - NAGA KERAMAT.

Silakan baca. Sila klik untuk besarkan.





Sunday, January 03, 2016

Cd Pertama di Tahun 2016

K.I.S.S
Keep in simple and sweet.

1. Vault - Def Leppard.

Memiliki kaset ini sejurus selepas ianya dikeluarkan. Ini era 90an Def Lep.
Saya membesar dengan album Adrenalize, Retro active,  Slang, Uphoria dan kompilasi Vault. Pernah membeli keset X tapi tidak hadam di telinga saya.

When Love And Hate Collide dan Two Steps Behind sangat besar pengaruhnya ketika itu.

Sayang dalam kompilasi ini tidak dimasukkan Stand Up (kick love into motion)

2.Hukum Karma by Wings.
Album paling penting dalam sejarah Wings sebelum muncul The Silver Album.
Pada 1hb Januari 2016 apabila saya membuat semakan inventori didapati album dalam bentuk CD  ini tiada dalam simpanan saya. Dibeli sebagai pelengkap koleksi. Album Wings yang banyak diparodi pada cover album berendam dalam tasik dan juga judul yang diubah kepada Hukum Kurma , Hukum Karam dan sebagainya.


3. Boxset Ziarah Seni - Datuk Ramli Sarip

Rilisan semula boxset yang cult, rare dan bersejarah. Ramai yang suka dan gembira tak kurang juga yang berduka apabila ianya dirilis semula. Sehingga kini saya terasa bagaikan bermimpi dapat memiliki boxset ini yang diambil dari seorang seller yang baik budi saudara Ayie Duke Of Cdkaratz Pasir Gudang. Status boxset sehingga kini masih belum di buka seal nya.

Portnote: A good start for 2016. Mungkin akan ada lagi koleksi yang rare bakal dimiliki?

Tuesday, December 29, 2015

Thursday, December 24, 2015

Aku, dia dan ABC

Salam pagi Khamis
24hb Disember 2015





Breakfast bersama En Shafid sambil berbincang topik berikut:

1. Transformers
2. Konsert Wings
3. Light saber Kylo Ren naik harga Rm 600
4. Rebiu konsert XPDC ...bila ko nak buat?
5. Berteromber
6. Deaf
7. Roti Canai Tsunami
8. Batmobile Hot wheel
9. Goreng Pisang Khayon
10. Telur separuh masuk
11. Ayam Goreng Dapur Kayu
12. 100plus Gold Edition
13. Bulkhead
14. Line internet kat rumah slow. Salah siapa
15. Action figure Batmobile Batman vs Superman.


Mesyuarat ditangguhkan jam 9.30 am.


Saturday, December 05, 2015

Sunday, November 22, 2015

BERI PANGGIL AMBIL DATANG WALAU API MENJULANG: XPDC LIVE AT HARD ROCK CAFE MELAKA 8 NOVEMBER 2015

XPDC LIVE AT HARD ROCK CAFE MELAKA
8 November 2015
10pm onwards.

Line up: 
Mael : vokal, Mael
Zuar : Bass
Amy : Drums
 Jeff: guitar

Intro:

Ingin menonton konsert XPDC di HRC Melaka adalah satu daripada dua  impian seroja untuk saya. Apabila terlepas menonton konsert mereka yang pertama kali di HRC Melaka pada awal tahun 2015 tempohari sesungguhnya ini peluang yang tidak boleh dilepaskan. Kebetulan peluang ada, kira-kira bajet untuk saya dan isteri pun lepas makanya impian ini diteruskan. Bertuah kerana isteri pun mempunyai minat yang lebih kurang sama. Kalau beliau nak menonton Taylor Swift pun saya boleh layan lagi.. awww...

Shownight: 

Sampai di HRC jam 9.30 malam selepas dinner di Bukit Katil. Terus ambil tiket yang telah direserve. Sambil sambil itu tengok merchandise dan awek yang jual merchandise tu. Cun juga. 
Tak beli apa pun sebab bajet tight.





9.50 mlm:
Mengambil tempat berdiri. Saya memilih sebelah kiri pentas ( dari depan belah kanan) di sisi Jeff . Jeff ni guitaris kumpulan Giegiel yang juga popular dengan lakonan cameo beliau dalam filem Rock arahan Mamat Khalid sebagai gitaris kumpulan Malaikat Maut. Saya rasa Jeff lebih dikenali sebagai gitaris Malaikat Maut daripada Giegiel.



Seorang demi seorang ahli kumpulan muncul. Ramai yang berkerumun pada Zuar dan Amy untuk bergambar. Selepas itu mereka berehat di bilik VIP . Kelibat Mael belum nampak.

Beberapa orang peminat dah risau peristiwa di Stadium Merdeka berulang kembali.

Sambil sambil menunggu saya dan dua orang rakan Cikgu Kahar Mohamed dan Dean Razak bertukar tukar buah fikiran sambil berbincang isyu semasa termasuk Gegarvaganza.





10.28 pm.

Semua musician mengambil tempat... 
Fuh lega semua penonton. Masing masing rapat ke pentas. Full house malam ni!



Mengejutkan. ISMA HALIL HAMZAH naik ke pentas sebagai MC kehormat. Bila dia sampai kami pun tak perasan. Dalam speech beliau ada juga menyebut kejayaan Wings dalam konsert 30 tahun di Stadium Merdeka. Deaf meati suka kalau dia dengar.

Sempat saya snap gambar setlist malam ni.



1. JOHN JENIN ( KITA PENGYU )

Intro dimainkan . Ada perubahan pada setlist.. John Jenin sebagai lagu pertama.

The best part is Mael naik ke pentas tak ikut tangga. Technically dia naik memanjat sisi pentas betul betul sebelah saya dan saya yang membantu menolak beliau ke atas pentas!!!

Suara mael agak tenggelam dusebabkan mic level. Suara crowd sangat kuat!!!

2. NTAHAPAPANTAH (KITA PENGYU)

Crowd is wild and singing word to word all around.  Apa nak dikata? Ini malam memang edan !

3. HIDUP BERSAMA (BRUTAL)

Lagu ketiga yang unexpected.
Suara Mael makin kedengaran . Sound engineer menjalankan tugas yang baik.
Mael menyanyi sangat bagus. Tak sama dengan video video yang pernah saya lihat di youtube sebelum ni yang kelihatan beliau struggle.


Ketiga tiga lagu di atas adalah set opening.

First speech from Mael.
He's Joking ; kalau semua nak bercakap gua tak payah cakap... this is because fans still shouting and cheering after the 3rd song.

Kerana anda aku masih di sini ujar beliau

4. AKU MASIH DI SINI ( BRUTAL)

Beautiful. Mendengar solo intro lagu kegemaran saya direplicate oleh Jeff membuat saya tersenyum puas. Jeff ni bagus juga. Di ada showmanship. Rambut kerinting panjang tu ada sikit sikit macam Kirk Hammet.

Lagu ini dimainkan sehingga ke rangkap sebelum solo dan terus bersambung dengan....

5. HIJAU BUMI TUHAN ( KITA PENGYU)

Lagu favourite ramai orang. Saya lebih suka lagu BUKAN MILIK AKU dalam trilogi moderate ni. So layan je lah.

Lagu 4 dan 5 adalah medley.

6. BAHALOL (KITA PENGYU)

Gilakan ?
Semua lagu singalong. Dulu dulu kalau headbanging kepala pening boleh pegang tiang pentas funfair. Ni kat HRC takda tempat berpaut.

Saya suka Zuar punya bassline.

7. BASS SOLO   DRUMS SOLO   GUITAR SOLO....



Jeff The Scott Soto beraksi

Best time ni. Solo pun tak meleret. Mael duduk di tepi drum set sambil minum. Beliau senyum je sepanjang malam ni. Mael just being Mael. Brutal dan selamba.

8. SENAPANG PATAH (BRUTAL)

Ini adalah highlight pada malam ni. Ketika ini semua dah singalong.
Tau kan part OhOhOhOhOh tu kan?
Extended version dari fans. Band layan je hahahahahhahah!!!

Start dari Solo segmen Jeff dah bertukar ke Wasburn Dimebag Darrel series.
Sound lebih berat dan sesuai dengan sound XPDC.

Mael honouring Zuar dan Amy kembali ke XPDC.

Beliau juga mengulas tentang kemelut yang melanda dan berpesan pada semua walau apa pun cerita kontroversi peminat terus menyokong XPDC. WELL SPOKEN by Mael.

9. SELENDANG MERDEKA (KITA PENGYU)

Kelihatan awek kat depan pentas pun headbang sikit sikit. Ohsem.

10.TITIAN PERJALANAN (KITA PENGYU)
11. HENTIAN INI ( BRUTAL)
12. AKU DAN SESUATU (DARJAH SATU)

Lagu medley balada.
Dah jadi session karaoke beramai ramai.

Ending lagu ini... fans nyanyi kau kebumikanlah akuuuu...
 Mael sambut gua belum nak mati lagi lah!!!



13. KITA PENGYU (KITA PENGYU)

Saya meremang dengan lagu ini. Mael punya gesture masa part "Beri ambil panggil datang" memang semacam... fuhhh...

14. APA NAK DI KATA (BRUTAL)

dulu dulu kalau saya tension je ..zaman kerja kilang elektronik Mitsumi... saya akan dengar lagu ni kuat kuat guna walkman Sony saya.

Ini memang lagu ronggeng fans XPDC.
Umpama lagu ADA bagi M.NASIR.

15. SEMANGAT YANG HILANG ( BRUTAL)

Lagu finale. Satu lagi singalong wajib.
Sapa yang tak tau lagu ni. Time ni saya perasan vokal Mael agak dah penat tapi suara fans memenuhi segala ruang HRC.

Selesai sudah. No encore.



So kesimpulannya?

1. XPDC is back with what they suppose to be. Empat orang yang sangat metal without any additional musician.

2. Mael truly can sing. Takda masalah pun. Apa yang penting yang ada pada Mael adalah attitude.. soul dan Mael is Mael.
Anyway Mael dah macam konduktor koir... semua fans menyanyi ikut arahan.
Standard laaa suara akan efek bila dimamah usia. Nak perfect suara tenor alto bagai baik suruh Siti Nurdiana nyanyi...pas tu tukar nama band kepada XPCT.(komen daripada adik gua)

3. Zuar dah takda headbanging helikopter. Huhuhu. Tapi expressi muka ... playing stlye... memang in character.
Jika XPDC itu ada wajah, wajah itu adalah Zuar.

4. Apa yang penting ialah line up ini stay connected antara satu sama lain. Saya suka interaksi mereka berempat. Sukar nak nampak sebelum ini.

5. Apa yang saya tak suka adalah sessi medley rugged .
Aku masih Di Sini seharusnya dimainkan penuh. Saya lihat XPDC selesa dengan arrangement sebegini sejak beberapa tahun.
Medley lagu ballad itu pun tak puas rasanya sebab bila medley semua solo tidak dimainkan.

6. Lagu sikit sangat. No HAIRAN BIN AJAIB , (not a single song from TIMBUR BARAT and RASOPARISO, . no TALAM DUA MUKA ...no RAJA KERTAS...No C.I.N.T.A K.I.K.I.TA hehehe...

7. Kudos untuk Jeff. Beliau tidak berusaha untuk menyamai IZO. He just playing as loud as he can and perform his duty brutally. Izo tidak boleh ditandingi  namun Jeff mengisi ruang itu dengan selayaknya.

Apapun satu kepuasan yang tidak terhingga.

Bagi mereka yang ingin melihat keajaiban line up ini, anda berpeluang pada show di HRC KL pada 29 November 2015 dan DVA CLUB MASAI pada 11 DISEMBER 2015.


KITA PENGYU!!!