Tuesday, December 29, 2015

Thursday, December 24, 2015

Aku, dia dan ABC

Salam pagi Khamis
24hb Disember 2015





Breakfast bersama En Shafid sambil berbincang topik berikut:

1. Transformers
2. Konsert Wings
3. Light saber Kylo Ren naik harga Rm 600
4. Rebiu konsert XPDC ...bila ko nak buat?
5. Berteromber
6. Deaf
7. Roti Canai Tsunami
8. Batmobile Hot wheel
9. Goreng Pisang Khayon
10. Telur separuh masuk
11. Ayam Goreng Dapur Kayu
12. 100plus Gold Edition
13. Bulkhead
14. Line internet kat rumah slow. Salah siapa
15. Action figure Batmobile Batman vs Superman.


Mesyuarat ditangguhkan jam 9.30 am.


Saturday, December 05, 2015

Sunday, November 22, 2015

BERI PANGGIL AMBIL DATANG WALAU API MENJULANG: XPDC LIVE AT HARD ROCK CAFE MELAKA 8 NOVEMBER 2015

XPDC LIVE AT HARD ROCK CAFE MELAKA
8 November 2015
10pm onwards.

Line up: 
Mael : vokal, Mael
Zuar : Bass
Amy : Drums
 Jeff: guitar

Intro:

Ingin menonton konsert XPDC di HRC Melaka adalah satu daripada dua  impian seroja untuk saya. Apabila terlepas menonton konsert mereka yang pertama kali di HRC Melaka pada awal tahun 2015 tempohari sesungguhnya ini peluang yang tidak boleh dilepaskan. Kebetulan peluang ada, kira-kira bajet untuk saya dan isteri pun lepas makanya impian ini diteruskan. Bertuah kerana isteri pun mempunyai minat yang lebih kurang sama. Kalau beliau nak menonton Taylor Swift pun saya boleh layan lagi.. awww...

Shownight: 

Sampai di HRC jam 9.30 malam selepas dinner di Bukit Katil. Terus ambil tiket yang telah direserve. Sambil sambil itu tengok merchandise dan awek yang jual merchandise tu. Cun juga. 
Tak beli apa pun sebab bajet tight.





9.50 mlm:
Mengambil tempat berdiri. Saya memilih sebelah kiri pentas ( dari depan belah kanan) di sisi Jeff . Jeff ni guitaris kumpulan Giegiel yang juga popular dengan lakonan cameo beliau dalam filem Rock arahan Mamat Khalid sebagai gitaris kumpulan Malaikat Maut. Saya rasa Jeff lebih dikenali sebagai gitaris Malaikat Maut daripada Giegiel.



Seorang demi seorang ahli kumpulan muncul. Ramai yang berkerumun pada Zuar dan Amy untuk bergambar. Selepas itu mereka berehat di bilik VIP . Kelibat Mael belum nampak.

Beberapa orang peminat dah risau peristiwa di Stadium Merdeka berulang kembali.

Sambil sambil menunggu saya dan dua orang rakan Cikgu Kahar Mohamed dan Dean Razak bertukar tukar buah fikiran sambil berbincang isyu semasa termasuk Gegarvaganza.





10.28 pm.

Semua musician mengambil tempat... 
Fuh lega semua penonton. Masing masing rapat ke pentas. Full house malam ni!



Mengejutkan. ISMA HALIL HAMZAH naik ke pentas sebagai MC kehormat. Bila dia sampai kami pun tak perasan. Dalam speech beliau ada juga menyebut kejayaan Wings dalam konsert 30 tahun di Stadium Merdeka. Deaf meati suka kalau dia dengar.

Sempat saya snap gambar setlist malam ni.



1. JOHN JENIN ( KITA PENGYU )

Intro dimainkan . Ada perubahan pada setlist.. John Jenin sebagai lagu pertama.

The best part is Mael naik ke pentas tak ikut tangga. Technically dia naik memanjat sisi pentas betul betul sebelah saya dan saya yang membantu menolak beliau ke atas pentas!!!

Suara mael agak tenggelam dusebabkan mic level. Suara crowd sangat kuat!!!

2. NTAHAPAPANTAH (KITA PENGYU)

Crowd is wild and singing word to word all around.  Apa nak dikata? Ini malam memang edan !

3. HIDUP BERSAMA (BRUTAL)

Lagu ketiga yang unexpected.
Suara Mael makin kedengaran . Sound engineer menjalankan tugas yang baik.
Mael menyanyi sangat bagus. Tak sama dengan video video yang pernah saya lihat di youtube sebelum ni yang kelihatan beliau struggle.


Ketiga tiga lagu di atas adalah set opening.

First speech from Mael.
He's Joking ; kalau semua nak bercakap gua tak payah cakap... this is because fans still shouting and cheering after the 3rd song.

Kerana anda aku masih di sini ujar beliau

4. AKU MASIH DI SINI ( BRUTAL)

Beautiful. Mendengar solo intro lagu kegemaran saya direplicate oleh Jeff membuat saya tersenyum puas. Jeff ni bagus juga. Di ada showmanship. Rambut kerinting panjang tu ada sikit sikit macam Kirk Hammet.

Lagu ini dimainkan sehingga ke rangkap sebelum solo dan terus bersambung dengan....

5. HIJAU BUMI TUHAN ( KITA PENGYU)

Lagu favourite ramai orang. Saya lebih suka lagu BUKAN MILIK AKU dalam trilogi moderate ni. So layan je lah.

Lagu 4 dan 5 adalah medley.

6. BAHALOL (KITA PENGYU)

Gilakan ?
Semua lagu singalong. Dulu dulu kalau headbanging kepala pening boleh pegang tiang pentas funfair. Ni kat HRC takda tempat berpaut.

Saya suka Zuar punya bassline.

7. BASS SOLO   DRUMS SOLO   GUITAR SOLO....



Jeff The Scott Soto beraksi

Best time ni. Solo pun tak meleret. Mael duduk di tepi drum set sambil minum. Beliau senyum je sepanjang malam ni. Mael just being Mael. Brutal dan selamba.

8. SENAPANG PATAH (BRUTAL)

Ini adalah highlight pada malam ni. Ketika ini semua dah singalong.
Tau kan part OhOhOhOhOh tu kan?
Extended version dari fans. Band layan je hahahahahhahah!!!

Start dari Solo segmen Jeff dah bertukar ke Wasburn Dimebag Darrel series.
Sound lebih berat dan sesuai dengan sound XPDC.

Mael honouring Zuar dan Amy kembali ke XPDC.

Beliau juga mengulas tentang kemelut yang melanda dan berpesan pada semua walau apa pun cerita kontroversi peminat terus menyokong XPDC. WELL SPOKEN by Mael.

9. SELENDANG MERDEKA (KITA PENGYU)

Kelihatan awek kat depan pentas pun headbang sikit sikit. Ohsem.

10.TITIAN PERJALANAN (KITA PENGYU)
11. HENTIAN INI ( BRUTAL)
12. AKU DAN SESUATU (DARJAH SATU)

Lagu medley balada.
Dah jadi session karaoke beramai ramai.

Ending lagu ini... fans nyanyi kau kebumikanlah akuuuu...
 Mael sambut gua belum nak mati lagi lah!!!



13. KITA PENGYU (KITA PENGYU)

Saya meremang dengan lagu ini. Mael punya gesture masa part "Beri ambil panggil datang" memang semacam... fuhhh...

14. APA NAK DI KATA (BRUTAL)

dulu dulu kalau saya tension je ..zaman kerja kilang elektronik Mitsumi... saya akan dengar lagu ni kuat kuat guna walkman Sony saya.

Ini memang lagu ronggeng fans XPDC.
Umpama lagu ADA bagi M.NASIR.

15. SEMANGAT YANG HILANG ( BRUTAL)

Lagu finale. Satu lagi singalong wajib.
Sapa yang tak tau lagu ni. Time ni saya perasan vokal Mael agak dah penat tapi suara fans memenuhi segala ruang HRC.

Selesai sudah. No encore.



So kesimpulannya?

1. XPDC is back with what they suppose to be. Empat orang yang sangat metal without any additional musician.

2. Mael truly can sing. Takda masalah pun. Apa yang penting yang ada pada Mael adalah attitude.. soul dan Mael is Mael.
Anyway Mael dah macam konduktor koir... semua fans menyanyi ikut arahan.
Standard laaa suara akan efek bila dimamah usia. Nak perfect suara tenor alto bagai baik suruh Siti Nurdiana nyanyi...pas tu tukar nama band kepada XPCT.(komen daripada adik gua)

3. Zuar dah takda headbanging helikopter. Huhuhu. Tapi expressi muka ... playing stlye... memang in character.
Jika XPDC itu ada wajah, wajah itu adalah Zuar.

4. Apa yang penting ialah line up ini stay connected antara satu sama lain. Saya suka interaksi mereka berempat. Sukar nak nampak sebelum ini.

5. Apa yang saya tak suka adalah sessi medley rugged .
Aku masih Di Sini seharusnya dimainkan penuh. Saya lihat XPDC selesa dengan arrangement sebegini sejak beberapa tahun.
Medley lagu ballad itu pun tak puas rasanya sebab bila medley semua solo tidak dimainkan.

6. Lagu sikit sangat. No HAIRAN BIN AJAIB , (not a single song from TIMBUR BARAT and RASOPARISO, . no TALAM DUA MUKA ...no RAJA KERTAS...No C.I.N.T.A K.I.K.I.TA hehehe...

7. Kudos untuk Jeff. Beliau tidak berusaha untuk menyamai IZO. He just playing as loud as he can and perform his duty brutally. Izo tidak boleh ditandingi  namun Jeff mengisi ruang itu dengan selayaknya.

Apapun satu kepuasan yang tidak terhingga.

Bagi mereka yang ingin melihat keajaiban line up ini, anda berpeluang pada show di HRC KL pada 29 November 2015 dan DVA CLUB MASAI pada 11 DISEMBER 2015.


KITA PENGYU!!!







Tuesday, October 27, 2015

BERCUMBU RAYU DENGANMU OH DUNIA : PANGGUNG KHAYALAN LIVE@EDUCITY STADIUM NUSAJAYA CONCERT REVIEW

Date: 24 Oktober 2015
Time: 9.30 pm till 11.30pm
Venue: Educity Stadium Nusajaya


Salam Rock 1Malaysia
Salam Sehati Sejiwa

Search perform at my hometown
At 6pm that day Im still on the slippery when wet highway KL - JB star.

It quite tense thinking wether we can arrive on time or not.

At 7pm My Bloodbrotherblogger Mr. BERTEROMBER called asking for my location. My reply is " Jauh lagi "

Search at hometown.
Apa yang saya harapkan?

Sebenarnya saya menjangkakan show ini akan seumpama show Search Live Istana Budaya last year.

Adakah ianya begitu?

Lets story about it.

8.30pm - suasana luar konsert.

Masih ramai yang belum masuk. Crowded.
Entrance dibagi mengikut gender... wanita di kiri dan lelaki di belah kanan.
Banyak stall kat luar. Saya hampa cd Panggung Khayalan dan Tshirt Official dah soldout.


9.00 pm.

Dah start masuk. Saya beli tiket PPRT saja.
The stage quite far.
Ada control tower ditengah tengah padang yang agak mengganggu pemandangan.
Plus sky cam di tengah tengah crowd.
So I choose the right side.
Paying only RM66 cannot argue much right?

Opening oleh Fiq .
Dengan tiga buah lagu yang saya tidak tahu.

9.30 pm - THE CONCERT - SEBUAH PANGGUNG YANG BERNAMA MINDA

1. Opening Set -   Panggung Khayalan ( Rock N Roll Pie.)

    Great Opening. Teringat masa di IB.
Amy masuk sedikit lambat tapi dicover oleh band member.

2.  Paranoid ( Karisma)

Saya jerit sekuat hati. One of my wishlist come true. To see Din Mayat menyolo lagu ini.
Kedua dua lagu di atas adalah opening set.

First speech from Amy .

3. Gadisku ( Mentari Merah Di Ufuk Timur)

Gadisku lagu ketiga?
Wau! Lain macam malam ni. Tak tau nak cakap apa. Macam tengok show Metallica lagu ketiga Nothing Else Matter.
I love the backdrop video.
Solo perfect.
Amy dance like Freddie Mercury around the solo.


4. Metropolitan.(Rampage)

Rare! Setlist malam ni lain macam!

2nd speech from Amy.
Amy wish for fans birthday .
Thanking the biker group.
Promote the Search official FB.

Amy is known for not too much a talker like Awie... if you know what i mean.
So lets skip to the next song.

5.Honky Tong Kosong (Gema Di Timur Jauh)

Its all my dream setlist.
Masa ni saya terfikir kalaulah sahabat saya Deaf Angel ada...dia mesti suka.

6. Kejoraku Bersatu (Selepas Banjir)

Beautifully sung by Amy.
Tiada lagi salah lirik seperti dua malam di IB.
Sing a long moment.
Tak sangka ramai tau lagu ni.

7.Melastik Ke Bintang ( Karisma)

Ni lagu semangat!!! Suka suka suka!!!
Kerana tiada yang mustahil biarpun melastik ke bintang!!!

Amy thank the old and new fans!

8.Menuju Puncak (Gema Di Timur Jauh)

Satu lagi dari album Gema. Rare. Fans ramai yang diam. Pada saya alang alang rare baik bagi lagu ROKET or BERSALAH ATAU TIDAK.

YAZITS SET.

Amy introduce Yazit.
Saying he is Sang Gendang.
Seorang yang bersemangat TEGUH.
Amy sang Segalanya telah bermulaaa...

Crowd menjerit....

But Teguh? Its never happen.

Album Fenomena bermula di Indonesia kata Amy

9. Ku Taklukkan Dunia ( Fenomena)

Airmata gua mengalir siot!!
My first time@!! Saya percaya fans yang lebih lama dari saya pun ada yang tak pernah lihat SEARCH perform lagu ni live!!!!

Sing a long for me...tears of the clown...
Ke tears of the dragon.... huhuhu

Perfect solo perfect music !!!

10. Fantasia Bulan Madu ( Mentari Merah Di Ufuk Timur)

Lagu potong stim untuk saya. Tapi lagu anthem untuk rakyat Search.
Complete with intro taik bintang jatuh tu.


11. Kejora (Cinta Buatan Malaysia)

Another sing along. Yazit set ni saya rasa favourite untuk crowd malam ni. Semua ballad. Semua lagu karaoke.


12. Rozana ( Langit dan Bumi)

Crowd menyanyi. Saya lak senyap... hahaha!
Video shows roses petals showering.
At the end of the song Amy give some roses to fans.

13. Isabella (Fenomena)

Keyboard intro by Firdhaus.
Haunting Bass intro follow after that.
This one version complete with original keyboard work arrangement like the one Dato Ramli MS did in the album.

Solo lagu ni terbaik.

Perasan tak banyak kali saya mention solo .
Kidd really shining this night. Hes back!

Kesemua lagu no 9 hingga 13 drums dimainkan oleh Yazit.

14. Gothik Malam Edan ( Gothik Malam Edan)

Lagu ni ramai yang enjoy. Crowd muda suka lagu ni.
My wife kata ganasnya lagu ni... kalah XPDC.

15. Pelesit Kota (Mentari Merah di Ufuk Timur)

Wahhh no more mr nice guy... set lagu leleh dah abis!!! Intro kompang masuk !!!
This one version takda stop kat tengah solo feeewiiitttt!!!
Boring.

16. Diari Habil Dan Qabil (Rock N Roll Pie)

Yearghhhh!!!! My favourite come back!!!
Priceless . Nasir dah pakai bass kaler merah . Cantik beb!
 Yang menariknya DIN playing his 7 string flying V with fiery colour!!! Lawa sehhh!!!

Cane and Abel Diary.

17. No Way!!!( Gema Di Timur Jauh)

Inro bass yang dasyat !
Lagu ni statement Search tentang suasana semasa sekarang ni.

18. Isi Dan Kulit (cinta Buatan Malaysia)

Crowd yang tadi krik krik krik... kini kembali ceria.
Freddie Mercury moment. Say yeah yeah yeah!!! Ayo Joho!! Ayo Johor!!!
Versi ini versi pasca Gothik Malam Edan version...

Saya rindu versi RNR live And Loud.
Solo by DIN MAYAT.


Amy kata next year 35 tahun nak sambut di johor.
Jb city of rock n roll!!!


19. Pawana (Fenomena)

Anthemic. Crowdd menggila!
Tapi.
Saya perasan amy nyanyi salah key sepanjang sebelum solo.

Tapi crowd peduli apa?

This is Pawana!!!
This is Search!!!

Okay last song!!!
Ramai yang jerit encore...

Saya mengharapkan PASTI sebagai encore....


20. Cakap Memang Murah ( Double Trouble)

No Pasti.
Saya tetap berpegang teguh Pasti adalah encore terbaik.
Buts its okay.


Kesimpulannya.

1. One of the great concert in term of musically. All the musicians gave the best performance that night.

2.Ramai yang puji KIDD is back. Im agree. King of tones and tremolo.

3. Paling cool Nasir Daud. Sempat message beliau sebelum konsert.

4. Noordin Taib . Paling ganas . Evil. Dia berdiri dengan all black suit dia je dah cukup menggerunkan.

5.Pae did a very great work that night !
I prefer him than Lola.

6. Yazits seem healthier. Lets pray for his health.

7. Amy . His best show but not his greatest one.
Kita faham faktor usia beliau. Sepatutnya perlu ada backup vokal pada malam itu untuk membantu. Next time abang panggil saya. Ill do it for free... heheheh.
Tapi once he dancing ...jumping.. moving around ( and off! ) the stage ... he is truly like a King Of Rock N Roll!!!

8. Pilihan lagu.
Pada saya pilihan lagu adalah tidak sesuai untuk show diluar KL yang meliputi fanbase yang jarang ke konsert.
Banyak lagu yang tidak dapat dihayati oleh fans disebabkan jarang dengar lagu itu.
Wings pun pernah buat silap begini pada konsert Menakluk Kosmos yang lepas.

Lagu seperti Metropolitan ...No Way... Paranoid... Diary HabilnQabil...MenujuPuncak.... Melastik Ke bIntang... boleh diganti dengan Gelora Cintaku.... Langit dan Bumi... Fenomena....Mentari Merah Di Ufuk Timur....Setelah Hujan..Melayar Bahtera...Bencana....Menara Kesesatan...

Jangan salah faham ye....pilihan lagu tak menjadi masalah untuk saya cuma saya mengambil kira mereka yang kurang tahu lagu lagu tersebut.

9. For the next time... search perlu consider setlist consist of The Greatest Hits.

10. KU TAKLUKKAN DUNIA IS THE PROUDEST MOMENT FOR ME !!!

for this song only . I REALLY thanks SEARCH ..TQVM VERY MUCH.

Is the night i will never forget.

Lightning was superb, apabila camera di zoom jauh jauh.
Bila Zoom Out, jauh gila kan? huhuhu
Me and the Stage



Jumpa brother ni . Blogger Legend. Satu hari nanti blog beliau akan dijadikan rujukan rockers generasi baru.



Saturday, August 29, 2015

Keyakinan

0Cerita 29.8.2015.

Salam pagi sabtu.

Sudah 3 hari Si Nemut Nemut demam . Badan panas berserta batuk.  Demam "on off on off". Hari ini bawa ke Klinik.

Klinik Yakin namanya.

Ramai yang kata Klinik Kumaren lebih baik. Namun begitu saya Yakin dengan Klinik Yakin.

Nama perlu diiringi dengan keyakinan.
Nampaknya nama klinik itu berjaya meyakinkan saya.

Moga Allah sembuhkan anak saya.

Friday, August 28, 2015

Misteri Sepasang Kasut

Cerita hari Khamis 27 Ogos 2015.

         Pada suatu petang ketika saya mengikut tuan saya berjalan-jalan, saya telah singgah di sebuah kedai menjual cd dan dvd.

Di atas daya tarikan yang agak luar biasa saya telah di tarik masuk ke dalam kedai itu.

Saya pun membelek di bahagian cd lagu lagu rock. Tiba-tiba saya terpandang sebuah cd yang agak menarik. Saya tertarik dengan cover cd itu. Judulnya adalah MISTERI . Seingat saya ini adalah sebuah kumpulan yang pernah mempopularkan lagu yang bertajuk CINTA BERBAGAI KEANEHAN. Sebuah lagu yang popular menerusi Filem ROZANA CINTA 87 arahan NASIR JANI.



Di dalam filem itu lagu ini telah dibawa secara berduet oleh penyanyi lain yang tidak saya kenali. Almaklumlah zaman itu saya masih kecil lagi. Mungkin rockers seusia zaman itu seperti BERTEROMBER lebih tahu akan perkara ini.

Tuan saya pun membeli album MISTERI ini. Sejurus itu terus beliau memainkan cd ini di dalam stereo keretanya. Hebat juga lagu lagunya. Sayang tiada info tentang kumpulan yang semisteri namanya ini.
Selepas itu tuan saya singgah membeli kasut baru. Lalu saya dibuang di tong sampah berhampiran. Tamatlah riwayat saya.

Sekian terima kasut...eh...kasih.

Thursday, July 16, 2015

SALAM LEBARAN MINAL AIDIL WALFAIDZIN

Salam Eidulfitri
Maaf zahir dan batin

kepada semua rakan-rakan bloggers dan pengunjung blog ini.

Semoga ceria dirahmati Allah selalu,



Sunday, June 21, 2015

"Raja Segala Raja" Review Konsert Kembara ...Dato M. Nasir Live di Stadium Tertutup Pasir Gudang, 13 Jun 2015


Sedikit rebiu yang dibuat atas galakan Saudagar Mimpi .

Spoiler alert.

Muqaddimah

Kalau ada yang bertanya pada saya siapa penghibur pentas paling hebat sekarang ini. Saya jawab Dato Dr. M.Nasir.

Setelah beliau melahirkan ramai "Lagenda" dan "Raja" dalam industri muzik tanah air, ada yang masih kekal berkarya dan ada yang telah luput ditelan zaman, Dato Dr M.Nasir (DMN) masih lagi gagah di atas pentas dalam siri jelajah Konsert Kembara... M.Nasir di empat venue iaitu yang telah berlangsung di SUKPA Pahang dan Stadium Tertutup Pasir Gudang Johor. Dua lagi bakal menyusul di Pulau Pinang dan Shah Alam.


Ulasan konsert:

Seawal mendapat tahu DMN akan menyinggah di Johor , saya beritahu pada wife saya ini konsert mesti pergi...DMN turun hometown! Lagipun dengan sedikit akta hasutan bahawa ini kira pre birthday gift untuk si dia , wife setuju ikut walaupun esoknya adalah hari bekerja dan hari pertama naik persekolahan selepas cuti sekolah. Settle satu hal.



Setelah menghadiri sessi Meet n Greet yang meriah awal seminggu sebelum konsert iaitu pada 6 Jun 2015... tibalah masa yang ditunggu.

13 Jun 2015

Saya , isteri dan rakan blogger En Shafid bertolak agak lewat dari rumah disebabkan banyak urusan kekeluargaan. Jalan jem di Pekan Nenas. Beberapa sahabat seperti Saudagar Mimpi, Piee Damsyik dan Abang Aziz Basir dah sibuk whatsapp bertanya saya di mana. Jawapan sedih sebab masih di jalanan pada pukul 8.00 pm.

Nasib baik En Shafid expert jalan Ke Pasir Gudang.




Terlepas Pita Hati beraksi .

Sampai saja kedengaran Spider sedang beraksi . Terus ke booth Luncai Emas untuk menyapa (baca:mengorat) awek yang jaga booth. Beli baju konsert tour kaler hitam corak kuning saiz paling besar (2xl) . Hmmm... tak muat.....nampaknya DMN mahu semua peminatnya fit macam dia juga. Terpaksa diet. Positifkan diri.

Kelihatan orang kuat Ronggeng Sahabat Saudara Yazid sangat sibuk.  Sempat menyapa sahaja tak dapat berbual panjang.


Masuk Stadium. Spider.

Spider sedang beraksi . Sempat tengok 3 lagu:
1. Buat Sang Puteri.
2. Aladin
3.Lauk Dah Cukup Masin.
Line up:
Tam - guitar , vokal
Napi - guitar
Aie- drums
Is - Bass, backing vokal (mana pergi Tony eh? Anyway Is ni pun bagus. )
Firdaus - keyboard .

MC masuk borak borak bagi ruang next opening act.

Fynn Jamal.

Fynn Jamal perform 3 lagu kot? Tak ingat tajuk tapi yang pasti "Arjuna Beta" (wife's favourite) dan "Terbang Tunduk" dipersembahkan.

Line up: Fynn as vokalis dan AG Coco saja yang saya kenal.

Fynn Jamal ni music macam Pink Floyd.
Rakan blogger saya (pemilik blog Prahara Seni) Tuan Saudagar Mimpi pula kata macam Tori Amos.

Habis set Fynn Jamal. Mc masuk. Bagi cakap sikit. Tak ambik masa lama...masa ni musicians ambik tempat masing-masing.

10.00 pm.
The King Arrival.

Dimulakan dengan melodi seruling Mohar dan keyboard oleh Eddie Slam. Sedikit percussion. Ala Kitaro.
Kelihatan susuk tubuh berjubah putih keluar melakarkan lukisan di sisi kiri dan kanan pentas pada skrin kanvas yang telah tersedia. Beliau menanggalkan jubah putih tersebut . Siapakah beliau?
Of course lah Dato M. Nasir!!!

1. Rajawali Terbang Tinggi (SOLO)

Sebuah opening anthem yang tak asing lagi. Kalau saya buat remake filem WIRA ANGKASA pasti saya ambil lagu ni jadi runut bunyi. Habis lagu ni terus je sambung ke lagu....

2. Apokalips. (Saudagar Mimpi)

Apa lagi nak dikata? Satu lagi sing a long. At the middle of the song DMN minta semua nyanyi sama. Ending lagu ni di speedmetalkan. Syeh dah naik.
DMN first speech. Apa khabar?
Melayu kalau ditanya apa khabar? Mesti jawab baikk.... lepas tu mesti disusuli Sihattt?

Ada yang jerit lagu JUWITA.
DMN jokes around about puasa... raya..mana dulu?
Orang puasa Isnin Khamis ...Jumaat dah raya katanya.

3. Bonda ( Canggung Mendonan)

Wow!!! Tak disangka!!! Lagu ketiga dah masuk Bonda. Lama tak dengar lagu ni live or di mana medium sekalipun. Hari Ibu pun orang tak putar lagu ni. Lagu hebat yang hampir dilupakan direvive semula oleh DMN.

Lagu seterusnya ada unsur jawa.
Ada pulak yang jerit MUSTAR!!!

4. Mustika (SOLO)

Didendangkan dengan tempo lebih lambat dari tempo asal. Susunan muzik sama. Versi ni lebih stim. Saya suka versi ni. Keroncong dia lebih sikit kali ni.
Solo Nan Alias lebih elektrik bunyinya berbanding solo asal yang lebih akustik.

Ibarat lagu Loudness - So Lonely, kadangkala Loudness ubah ubah tempo kadang ballad kadang moderate... tapi semua versi sedap. Macam tu la lagu ni.

Lepas jauh ke tanah Jawa. Kita pergi ke tanah Amerika kata DMN.

5. Bukalah Hatimu - Intro mashup Uptown Funk( Canggung Mendonan)

Pernah dengar lagu Uptown Funk -Mike   Ronson Feat Bruno Mars? Bayangkan intro lagu ni dirojakkan dengan intro lagu Bukalah Hatimu. DMN dance along all the way the intro.  Kitaorang dah joget dari seat atas!!!

Okay takda part Rap hey berapa kali abang Mnasir nak bilang ...
Tapi ganti ngan  DMN pulling the crowd to sing shobidooobidooopp....

Lagu seterusnya... kita ke negeri Puteri Balqish.



6. Tanya Sama Itu Hud Hud (Canggung Mendonan)

Ini memang crowd killer. Singalong anthem lagi.
Wait... masuk lagu ke enam ni semua lagu "Well Known " . Okay saya berbisik pada isteri saya " Its gonna be The Best Of M. Nasir Live malam ni."

 DMN tanya Siapa tahu kisah burung hud hud? 
He also says he doesnt have facebook account. Witty smile from him.

7. Sentuhan Listrikmu (Canggung Mendonan)

Oh My God!!! Kedengaran seorang wanita di atas saya menjerit .
M.Nasir in his  romantic form. Image hero hensem filem Selubung dah keluar.
My personal favourite. Im glad to watch it live.

At the end of the song he ask for the audience to reach their hand to him... cuba kita sentuh...he says while sing the chorus .

Ends with beautiful falsetto.

8. Sahabat Gua (Phoenix Bangkit)

Bunyi keyboard eastern dah keluar.
Lagu negeri Pakistan, Afghanistan, Gohead Gostan...kata DMN.

Some of the crowd goes wild. Dancing and ronggenging.

9. Raikan Cinta (Phoenix Bangkit)

Arghhh lagu perang! Perang Cinta!!!
At this time all Syeh sudah naik!
Solo flute by Mohar. Perfecto!

DMN duel wailing  with keyboard outro.
Mari Mawarku!!!
Solo outro keyboard by Firdaus

At this time DMN introduce all the musicians.

Guitars - Nan (Saturnine)
Bass - Kelly
Flute - Mohar
1st keyboard - Eddie Slam
Drums - Ujang Exists
Percussions - Pa'ang
2nd Keyboard - Firdhaus
Backing vokal - Awe, Eja, Izatt

DMN introduce  special guest ,  Kembara's member and also his brother as ZOUL  not M. ZOUL because 'M' have been taken by him.



Kembara's Segment

10.Bunga Bakawali (Kembara 1404 Hijrah)

My personal favourite also. Vokal by Zoul while DMN backing his brother while dancing on the stage. Like their music video. Crowd kurang tahu lagu ni

Mula dari ini semua solo guitar lagu KEMBARA dimainkan oleh Zoul. He stays until the end of the show.

11. Gerhana (Kembara - Generasiku)

Yang ini memang lagu makanan ramai. All singalong singaling.
Abis lagu ni terus masukkkkk.....

12. Hati Emas.( Kembara - Kembara)

Ini kita panggil apa eh? National Anthem? Lagu majlis orang kahwin? Lagu Sufi? Lagu rakyat? 
Call it what you want tapi crowd di Stadium knows better. They sing and dance along. Semua dah naik syeh. Ini yang orang tunggu. Kawan saya En. Shafid yang tak berapa minat M.Nasir  pun enjoy every moment.

Ending macam biasa... adlib.. hey hey hey!
Zoul stays on the stage while the intro of this song appear.....

Sikit komen saya: Sound guitar ZOUL agak tenggelam.
Sayang tak dapat feel tone beliau

13. Mentera Semerah Padi (Canggung Mendonan)

Lagu semangat. Mood dari Kembara tadi terus ke lagu ni . Bahaya lagu ni tau. Kawan saya buat lagu kompang guna lagu ni dia naik syeh tau siap tendang jidur apa semua.
Ni favourite semua orang. Lagu semangat. DMN kata negara kita perlukan semangat macam ni.
Solo keyboard  by Eddie Slam.

14. Kepadamu Kekasih (Kembara - Perjuangan)

Outro lagu Mentera Semerah Padi terus masuk lagu ni. Feeling dashyat. Lighting masa ni memang syahdu. Pancaran warna kuning keemasan.
Solo guitar by Zoul.

DMN ucap terima kasih kepada semua yang hadir. Mohon semua berdiri sebab lepas ni lagu anthem.



15. Ada (Canggung Mendonan)

Lagu joget + polka+ waltz yang merupakan lagu wajib. Marah penonton kalau lagu ni takda.  At this time semua dah beronggeng.
Makcik depan stage dah macam poco-poco. Semua enjoy.
Ni lagu ke 15. Hampir separuh show DMN berjoget di atas pentas membuat saya tertanya dari mana datang tenaga ini?
DMN cakap " Terimakasih kerana sudi berjoget bersama saya, tak salah kan?"

16. Keroncong Untuk Ana.
(Kembara Seniman Jalanan OST)

Lagu terakhir. Masa iconic  intro tu masuk ada pulak kakak kat atas cakap ni lagu untuk wife dia. (Arwah Nana)
Tetiba airmata saya menitis , tak tau mengapa.

Saya senyum balik bila melihat DMN menari ala ala jaipong masa solo lagu ni.
DMN cakap okay tuan puan ...cukup ye...esok nak kerja.

And then he sing...
Tiada ku sangka akhirnya
Kau tutup semua pintu cinta untukku
Hingga ku termanggu
Tiada arah ....
(And then he stop, and says: "Esok nak pergi Pagoh, nak makan durian)
.............nak ku tuju
Membawa hatiku....

Standing ovations. Habis.

Hampir kesemua lagu adalah dari album solo beliau kecuali album Sang Pencinta dan Srikandi Cintaku.

Kesimpulan:

1. The lightning and the sound were superb. Saya duduk atas soundman so I get the best sound ever.

2. MCP ada tapi camera work tak berapa kemas. They should know whos do this and that solo part. But overall still okay lagi.

3. Backdrop simple tapi menarik. Di tengah ada grafik kupu kupu. Di kiri dan kanan ada lukisan wajah Sifu. Siapa yang lukis? Adakah saudara Foad?

4. Dato Dr. M.Nasir sing and dance all the way. Berapa dah umur dia ? He seems so jovial. He is in his top form.

5. Penonton datang untuk berhibur. Saya pasti mereka pulang terhibur.

6. Produksi yang sangat baik. We get what we deserve.

7. M.Nasir ada lupa lirik? Biasalah M.Nasir! Beliau adalah Sifu, Dato' , Hang Tuah, Doktor Falsafah , Jebat, Bujang dan dia dimaafkan atas sebab sebab itu.

8. Harapan saya ada agar ada DVD release  untuk tour ni. Please please Luncai Emas take note for
this!

Akhir kata ,

Jangan lepaskan peluang menyaksikan siri jelajah konsert ini di venue yang akan datang. Please please go. Semua lagu beliau yang terbaik didendangkan.

Ini kerana bagi saya Dato M.Nasir berhak dimahkotakan  sebagai Raja Pentas.... Raja Segala Raja,

KING OF KINGS!!!


My blogger and real life friend. Please visit his blog to see his massive collections of Toys.
Tambah kapsyen

Sahabat datang dari Kedah hanya semata nak menonton konsert ini. Esok terus balik! Respek lu brader!







Untuk ulasan yang lemak berkrim sila ke  Prahara Seni M.Nasir.

Monday, March 30, 2015

I'M BREATHLESS VS LOVEDRIVE

sama tapi tak serupa

Atas: Lovedrive - Scorpions (1979)

Bawah: I'm Breathless - Music Inspired by Motion Picture Dick Tracy (1990)

Sunday, March 15, 2015

Dirgahayu Johor

Dataran Ledang.
15 Mac 2015
6.30 pm

Its amazing how simple and joyful life of a  children can be.

Feeling great. Thankful.
Syukur Alhamdulillah.

Thursday, March 12, 2015

AKU DIA DAN SCORPIONS .....ANUAR ZAIN 3 DEKAD?


Selepas membaca cerita berkenaan Scorpions – Return To Forever 50th Anniversary Boxset dalam blog Speedrider semalam, saya rasa terpanggil pula untuk menyelongkar koleksi Scorpions yang saya ada.
Namun begitu saya menyedari bahawa koleksi saya tidaklah seberapa jika dibandingkan dengan koleksi Berteromber.
Jadi saya membuat keputusan untuk ke Jusco Melaka bagi mendapatkan Scorpions – Return To Forever. Tapi sasaran saya pastinya versi biasa saja. Ini kerana saya bukan dari golongan yang mampu dan saya juga tidak termasuk dalam golongan Pembayar Cukai seperti saudara Saudagar Mimpi.
Setelah tiba di Jusco Bandaraya Melaka, saya terus bergegas ke Speedy Video.
Agak menghairankan apabila dilihat orang seorang lelaki hensem bulat berlari-lari anak ke Speedy Video.Macam orang kecemasan nak ke tandas rupanya.

Sesampainya di sana saya menerokai setiap rak. Namun hampa. CD yang saya cari tidak jumpa.Saya bertanya kepada Amoi penjaga kedai. Dia kata CD itu belum sampai.
 Saya tak percaya. Saya mencari semula di Rak CD. Ternyata Amoi berkata benar.Tetapi saya telah terpandang sesuatu yang menarik dan di luar jangka.
Satu DVD. Konsert. Saya pun dengan tidak membuang masa mengambil DVD itu lalu membayar di kaunter dengan muka ayu.
 Di sini saya kongsikan kepada semua peminat Scorpions. This is the true Singing.Not yelling and shouting "ROCK" in every bit of lyric to the songs.
Terimalahhhh:



Portnote  : Ayat perenggan pertama dicedok dari Blog Bertromber.

Wednesday, March 11, 2015

WORDLESS WEDNESDAY: KITE TENGOK PENYU BERTELOR, PENYU TENGOK TELOR KITE









Portnote: 7th March 2015. On the eve of my birthday. Heh...heh...