Friday, July 31, 2009

Nemutnemut & Corntoz


captain log: 29 julai 2009 - 6;12 pm



video video

Sweet Emotions

Ini yang paling terkini selepas MNasir dan Metallica tempohhari.
Sehingga artikel ini ditulis saya belum sempat tengok lagi vcd di atas ni.



Emosi saya sungguh gembira untuk menempuh hujung minggu ini.
Mana tidaknya, hujung minggu ini penuh dengan beberapa wadah untuk disajikan di rumah bersama keluarga tercinta.
Kemanisan ini datangnya dari rakan-rakan blog yang amat saya hormati Encik Deaf, Encik Berteromber & Encik Zan Basssist untuk di Langgan.
Terimakasih semua.
Wahai DVD playerku, siap sedia untuk menjalankan tugas!



Life is like a river.

.
Tanjung Agas, Muar - Julai 30, 2009 - 16:00




Life is Like a River - Scorpions
Music :Ulrich Roth, Rudolf Schenker

Lyrics:C. Fortman


As years are passing by Silence becomes your friend
You see the world in a different way

Dont be afraid of getting old
Lifes still full of joy
And the beauty of the past is rejoicing your mind


When days are getting short And winter comes along
Your life slows down and down
Like a river is getting wide
The worlds have lost their voice
You remember your morning flowing to the endless sea

Lifes like a river in the mountain Lifes like a sea without end
Lifes like a river in the mountain Lifes like a sea without end

listen to the song

Tujuh perkara ganjil.


.
Terdapat seorang pemuda yang kerjanya menggali kubur dan mencuri kain kafan untuk dijual. Pada suatu hari, pemuda tersebut berjumpa dengan seorang ahli ibadah untuk menyatakan kekesalannya dan keinginan untuk bertaubat kepada Allah s. w. t. Dia berkata, "Sepanjang aku menggali kubur untuk mencuri kain kafan, aku telah melihat 7 perkara ganjil yang menimpa mayat-mayat tersebut. Lantaran aku merasa sangat insaf atas perbuatanku yang sangat keji itu dan ingin sekali bertaubat."
" Yang pertama, aku lihat mayat yang pada siang harinya menghadap kiblat. Tetapi pabila aku menggali semula kuburnya pada waktu malam, aku lihat wajahnya telahpun membelakangkan kiblat. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?" tanya pemuda itu. " Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang telah mensyirikkan Allah s. w. t. sewaktu hidupnya. Lantaran Allah s. w. t. menghinakan mereka dengan memalingkan wajah mereka dari mengadap kiblat, bagi membezakan mereka daripada golongan muslim yang lain," jawab ahli ibadah tersebut.
Sambung pemuda itu lagi, " Golongan yang kedua, aku lihat wajah mereka sangat elok semasa mereka dimasukkan ke dalam liang lahad. Tatkala malam hari ketika aku menggali kubur mereka, ku lihat wajah mereka telahpun bertukar menjadi babi. Mengapa begitu halnya, wahai tuan guru?" Jawab ahli ibadah tersebut, " Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang meremehkan dan meninggalkan solat sewaktu hidupnya. Sesungguhnya solat merupakan amalan yang pertama sekali dihisab. Jika sempurna solat, maka sempurnalah amalan-amalan kita yang lain,"
Pemuda itu menyambung lagi, " Wahai tuan guru, golongan yang ketiga yang aku lihat, pada waktu siang mayatnya kelihatan seperti biasa sahaja. Apabila aku menggali kuburnya pada waktu malam, ku lihat perutnya terlalu gelembung, keluar pula ulat yang terlalu banyak daripada perutnya itu." " Mereka itulah golongan yang gemar memakan harta yang haram, wahai anak muda," balas ahli ibadah itu lagi.
" Golongan keempat, ku lihat mayat yang jasadnya bertukar menjadi batu bulat yang hitam warnanya. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?" Jawab ahli ibadah itu, " Wahai pemuda, itulah golongan manusia yang derhaka kepada kedua ibu bapanya sewaktu hayatnya. Sesungguhnya Allah s. w. t. sama sekali tidak redha kepada manusia yang menderhakai ibu bapanya."
" Golongan kelima, ku lihat ada pula mayat yang kukunya amat panjang, hingga membelit-belit seluruh tubuhnya dan keluar segala isi dari tubuh badannya," sambung pemuda itu. " Anak muda, mereka itulah golongan yang gemar memutuskan silaturrahim. Semasa hidupnya mereka suka memulakan pertengkaran dan tidak bertegur sapa lebih daripada 3 hari. Bukankah Rasulullah s. a. w. pernah bersabda, bahawa sesiapa yang tidak bertegur sapa melebihi 3 hari bukanlah termasuk dalam golongan umat baginda," jelas ahli ibadah tersebut.
" Wahai guru, golongan yang keenam yang aku lihat, sewaktu siangnya lahadnya kering kontang. Tatkala malam ketika aku menggali semula kubur itu, ku lihat mayat tersebut terapung dan lahadnya dipenuhi air hitam yang amat busuk baunya," " Wahai pemuda, itulah golongan yang memakan harta riba sewaktu hayatnya," jawab ahli ibadah tadi.
" Wahai guru, golongan yang terakhir yang aku lihat, mayatnya sentiasa tersenyum dan berseri-seri pula wajahnya. Mengapa demikian halnya wahai tuan guru?" tanya pemuda itu lagi. Jawab ahli ibadah tersebut, " Wahai pemuda, mereka itulah golongan manusia yang berilmu. Dan mereka beramal pula dengan ilmunya sewaktu hayat mereka. Inilah golongan yang beroleh keredhaan dan kemuliaan di sisi Allah s. w. t. baik sewaktu hayatnya mahupun sesudah matinya."

Wallahualam.

Happy Belated Birthday to Encik Suhaimi bin Abdul Rahman!

.28 Julai 1958, sekarang sudah 51 tahun beb.


Happy Belated Birthday, bro Amy Search!

(Inipun kalau tak masuk LRO sure tak ingat punya.)

Untuk sesiapa yang bakal ke Konsert Penghargaan SEARCH DI AWAN BIRU,
hope you'll have the best day/night in your entire life!


nemutnemut & pelajaran


Captain Log:.Selasa, Julai 28 .20:30

nemutnemut kalau jumpa buku dia panggil pelajaran,
Ni dia tengah menelaah buku Pengajian Islam Acik dia...


video video

Thursday, July 30, 2009

Kristy Yang & Shu Qi

.
Asyik gadis jepun sajakan?
Kali ni gadis HongKong pula,
Pelakon yang membintangi filem "Storm Rider"
dan "A Man Called Hero" bersama Ekin Cheng.

Profile

  • Name: 杨恭如 / Yang Gong Ru (Yeung Kung Yu)
  • English name: Kristy Yang / Kristy Yeung
  • Profession: Actress
  • Birthdate: 1974-Jan-07
  • Birthplace: Shanghai, China
  • Nationality: Canadian
  • Height: 168cm
  • Weight: 48kg
  • Star sign: Capricorn
  • Chinese zodiac: Ox
  • Blood type: A

Masa dulu-dulu rasa macam lawa sangat dia ni, sekarang ni tengok biasa saja. Selera sudah bertukar. Sudah semakin matang gitu. Hehehe.



Sebagai Charity dalam The Storm Riders


Sebagai Jade dalam A Man Called Hero

Dalam kedua-dua filem di atas turut berlakon adalah Shu Qi. Siapa-siapa di sekitar umur saya mesti kenal dia ni. Lakonan dia 10 kali lebih baik daripada Kristy Yang tu.

Saudari Shu Qi, bibir anda sangat gorgeous lah!


3 foto Shu Qi di Berlin Film Festival 2008. Kenyit !


(Marie's the Name) His Latest Flame - Scorpions

(Doc Pomus, Mort Shurman)

A very old friend came by today
'Cause he was telling everyone in town
Of the love that he just found
And Marie's the name of his latest flame

He talked and talked and I heard him say
That she had the longest blackest hair
The prettiest green eyes anywhere
And Marie's the name of his latest flame

Though I smiled the tears inside were a-burnin
I wished him luck and then he said goodbye
He was gone but still his words kept returnin
What else was there for me to do but cry

Would you believe that yesterday
This girl was in my arms and swore to me
She'd be mine eternally
And Marie's the name of his latest flame

Though I smiled the tears inside were a-burnin
I wished him luck and then he said goodbye
He was gone but still his words kept returnin
What else was there for me to do but cry

Would you believe that yesterday
This girl was in my arms and swore to me
She'd be mine eternally
And Marie's the name of his latest flame
Yeah Marie's the name of his latest flame
Oh Marie's the name of his latest flame.

Portnote:
  1. Salah sebuah dari 3 lagu bonus dari album Scorpions - Face The Heat
  2. Lagu ini asalnya dinyanyikan oleh Elvis Presley . Info di sini.
  3. Klik sini untuk dengar. TIPS: Dengar lagu Lonely Night hingga habis untuk mendengar hidden track ini atau boleh terus drag ke minit 5:50 .
*Lengkaplah sudah trilogi lagu bonus dalam album FACE THE HEAT. Ada 3 lagu bonus (hidden track) dalam album tersebut iaitu (Marie's the Name) His Latest Flame, Destin & Daddy's Girl.

Wednesday, July 29, 2009

Pendidikan Muzik.




KANAK-kanak yang didedahkan dengan muzik akan lebih kreatif dan mengapresiasi muzik apabila mereka dewasa kelak. - Gambar Hiasan.


Apa pentingnya pendidikan muzik di sekolah?
Utusan Malaysia online. 29 Julai 2009 / 7 Syaaban 1430

RAMAI orang terutamanya dari negara dunia ketiga termasuklah di Malaysia menganggap muzik tidak penting. Muzik sering dikaitkan untuk tujuan berhibur semata-mata tetapi kalau boleh bikin duit, itu paling bagus.

Sebabnya, di negara kita tidak ramai yang telah menjadi kaya raya kerana muzik. Kalau ada pun, bilangannya boleh dibilang dengan jari.

Lebih baik jadi doktor, peguam atau apa juga pekerjaan yang lain. Sebagai budak pejabat sekali pun tidak mengapa. Sekurang-kurangnya mereka ada gaji tetap setiap bulan.

Itu mentaliti kita tentang muzik. Kita hanya melihat muzik daripada skop yang cukup sempit. Bidang muzik atau peranannya dianggap tidak penting seperti kerjaya-kerjaya lain.

Seolah-olah kita menidakkan kekuatan spiritual alunan tiupan saksofon pemuzik seperti Kenny G misalnya, berbanding terapi seorang doktor sakit jiwa terhadap pesakitnya.

Mentaliti itu timbul antara lain kerana kita terlalu memikirkan bagaimana mahu 'membuat duit' daripada muzik. Sedangkan kita malas berfikir bagaimana mahu menjadikan muzik lebih bernilai daripada duit.

baca seterusnya di sini.

Recorder. Pergi kelas muzik masuk kat kocek terjojol jek.


Dulu-dulu masa saya sekolah rendah ada mengikuti kelas Pendidikan Muzik.
Kalau sampai hari yang ada kelas Muzik mesti sibuk nak kena bawak RECORDER.
Recorder ni kira main instrument lah yang wajib dibeli. Harga dulu RM 5.
Ada jugak yang tertinggal recorder sibuk pergi kelas sebelah pinjam dari kawan. Dah satu hal nak basuh muncung recorder tu. Dulu masa bebudak kan allergi na dengan airliur member sendiri.
Saya memang fail main alat muzik jenis bertiup ni. Ingat lagi ada satu masa tu . Abang opis boy sekolah duduk lepak kat kelas kitaorang main recorder buat lagu-lagu Melayu Deli, gerek seh...
Kalau masuk kelas muzik memang enjoy.

Macam-macam alat muzik kami mainkan. Ada melodian, Castanets, Triangle, drum (biasanya single snare drum aje), cymbal, angklung.
Sesiapa bertuah dapat merasa main keyboard. Selalu keyboard ni Cikgu Muzik yang guna.
Ada masa kena belajar note muzik, dari situ lah kenal togeh togeh ni semua. Semibrive, minim, krocet, treble klef huhuhu...

Melodian. Kena tiup baru buleh tekan key dan keluar lah bunyi dia..

Kalau lagu-lagu zaman sekolah dulu pun best jugak. Very simple, straight forward, punkrock lirik dia gitu. Tapi ingat lupa dah senikatanya,

Lagu: 3 Sekawan

Ada seorang kawan namanya Ah Meng,
Dia juga berkawan namanya Muthu,
Kami berkawan baik sama sedarjah,
Belajar bersama main bersama,

Hey...hey....hey
Hey...hey....hey 3 sekawan.

Lagu: Aku Burung

Aku burung, Di dalam sangkar, Hidup terkurung, Hatiku susah,
Ingin aku terbang bebas,
berkawan kawan tinggi di awan.

Lagu:Ais kacang


Ais.... Ais kacang, Bila cuaca panas dan rasa dahaga,
Singgah di gerai....ais kacang diminta,

Susu dan jagung, Kacang dan lengkong, Air gula berwarna,
manis rasanya, Enak rasanya.... Kegemaran kita semua.

Lagu : Burung tiung.


Aku burung burung tiung berseri, hidup di dalam sangkar ku ini ,
suaraku seperti manusia
bertegur dan bertanya siapa ,
aku burung burung tiung
sungguh pandai menyanyi,
aku burung burung tiung sungguh pandai menyanyi.

Dimasterkan kembali 090909. Can I have one, or two or more ? Huhuhu...

Dah lama berita ni, saja nak review balik pasal dah dekat nak bulan 9.

"Money (That's What We Want)"

The Beatles’ Remastered Albums Due September 9, 2009

On September 9, 2009, after a nearly 22-year wait, digitally remastered versions of all of the Beatles studio albums will be released, a press release has confirmed. Each album will feature the track listings and artwork as it was originally released in the U.K. and come with expanded booklets including original and newly written liner notes and rare photos. For a limited time, each of the Fab Four’s 12 proper albums will be “embedded” with a brief documentary about its making. The rereleases will include the Beatles’ 12 studio albums and Magical Mystery Tour as well as Past Masters Vol. I and II, which will be packaged as one collection. All 14 discs will be available with DVDs of the documentaries in a stereo box set, and a set titled The Beatles in Mono featuring 10 discs will also be released.

Huhuhu 090909 eh cantik punya tarikh tu, lepas check kalendar hari itu adalah hari Rabu yang syahdu .
Bulan Puasa dah nak dekat raya tu huhuhu...
Berapa agaknya harga dia eh? Kalau printed in Malaysia takpa , kalau imported ? Kena simpan dalam tabung ayam ni.

I wanna grab this one! Abbey Road.

My little brother prefer this one. Help!

Ataupun dapat yang ini pun manis juga.
Past Masters 2009 yang menggabungkan sekali volume one & two.


Contoh packaging untuk siri Remastered 2009 .
Atas :Abbey Road.
Bawah:Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band



Pada hari yang sama juga akan release game THE BEATLES:ROCKBAND.
Lawa seh grafik dia.


Boleh check out website THE BEATLES:ROCKBAND di sini .

Tuesday, July 28, 2009

Jika aku adalah ibumu?

.

Taken from the album "Keep The Faith" 1992.

If I Was Your Mother
Would You Let Me Hold Your Hand
Would You Say You Were My Baby
Would You Always Be My Friend
If I Was Your Mother
Could I Teach You What's Right
Could I Tell You Stories, Maybe Tuck You In
And Kiss You Sweet Goodnight

Chorus:
Tell Me What I Got To Do
To Make My Life Mean More To You
I Could Get So Close It's True
If I Was Your Mother
Would You Always Believe Me
'Cause I'd Wake Up In The Middle Of The Night
Just To See If You Need Me
Tell Me There's No Other
To Who You're Telling Secrets
And Would You Tell Me 'Bout All The Boys
You Been Bringing Home To Meet Me

Chorus:
Tell Me What I Got To Do
To Make My Life Mean More To You
I Could Get So Close It's True
If I Was Your
Tell Me Who I Got To Be
To Make You A Part Of Me
There's No One Else You'll Ever Need
If I Was Your Mother, Mother
If I Was Your Mother, Mother

When Love Is Blood You're Never On Trial
It Don't Get Deeper Than A Mother And Child
Oh, Baby I Got To Get That Close To You

Chorus:
Tell Me What I Got To Do
To Make My Life Mean More To You
I Could Get So Close It's True
If I Was Yours
Tell Me Who I Got To Be
To Make You A Part Of Me
There's No One Else You'd Ever Need
If I Was Your Mother, Mother
If I Was Your Mother, Mother
Yeah
If I Was Your Mother, Mother
If I Was Your Mother, Mother
If I Was Your Mother, Mother
(Repeat Chorus In Backing Vocals)
If I Was Your Mother, Mother (X6 Till Fades)


untuk video klik sini

Rohaya Ueto

.



Di suatu malam yang indah, ketika kami bercengkarama, di bawah sinaran lampu minyak tanah...

Aya-chan: Abang Portdy marilah kita kahwin...
Portdy-san: Kahwin eh? set aje... tapi awak kenalah tukar nama eh? Emmm Rohaya boleh tak? kalau tak pun Siti Nurbaya ke....
Aya-chan: Apa-apa pun tak kisah janji kahwin.
Portdy-san:
YAY! Melompat girang!

Dan saya pun terjaga setelah mendapati diri ini jatuh terjelepuk di lantai. Sigh...

Aya Ueto - Chan

Monday, July 27, 2009

ラウドネス, Raudonesu - Never Again

.
Munetaka Higuchi, December 24, 1958 - November 30, 2008


Lost in a dream
In a dream of you
All that’s left is a tear
That I cried for you

When you held me in your arms
You made me feel just like a child
Safe from all harm

Once in love, now it’s gone
And I stand alone
There’s a place in my heart
You still have a home

And I’m holding onto dreams
And the memories of you
Haunting my soul

Never again will I wake and see you smile
Never again will I hold you
Never again, no more planning for tomorrow
Never again tells a story

It seems so, so long ago
When you held me near
I can’t take all the pain
It’s so hard to bear

Still I’m holding onto dreams
And the memories of you
Haunting my soul

Never again will I wake and see you smile
Never again will I hold you
Never again, no more planning for tomorrow
Never again tells the story

Never again
Never again
Never again
Never again

Minoru Niihara dan Akira Takasaki

Masayoshi Yamashita

Lawa lah header tribute to Munetaka Higuchi ni. Dari laman web rasmi Raudonesu.

Apa cerita Michael Vescera eh? Boleh lagi ke dia tarik suara macam dulu-dulu?


The band confirmed that, despite the recent loss of drummer Munetaka Higuchi, they would be recording a brand new studio album, reported by Takasaki entitled The Everlasting. The new material is based on drum tracks recorded by Higuchi before his death, much in the same way that Queen's 1995 album, Made in Heaven, was based around vocal tracks left behind by their late singer, Freddie Mercury.
(sumber cik cumi dan wiki)

Album baru pun dah keluar, tak tahu lah dah ada di pasaran Malaysia atau belum.

Lagi cerita tentang Raudonesu dari rakan-rakan yang lain, ni semua mat-mat hensem muka macam jepun, geng makan sushi untuk sarapan pagi;
Takilala-san
Deaf-san
Berteromber-san

Klik sini untuk dengar Never Again versi Jepun (LosingYou)
Klik sini untuk dengar Love of My Life (live@25years anniversary)


Sunday, July 26, 2009

Wings & Superfriends - Opera Dalam Kenangan Part 2 '94


Wings & Superfriends - Opera Dalam Kenangan Part 2 '94 - (1994) -zaman perceraian Awie dan Wings dengan talak satu. (Sekarang sudah ruju' )

Pada zaman dahulu masa tahun 1995 gitulah, zaman saya sekolah asrama. Ada satu masa tu kan, saya ambik bas sangkut-sangkut untuk balik asrama. Nak jadikan cerita masa tukar bas kat Batu Pahat, saya jalan-jalan kat kedai CD dan terjumpa ini dua cd merah dan hijau baik punya tercampak dalam section CD longgok. Dan dengan kenaifan saya ketika itu , 2 cd tu saya tak beli pun kerana; takda duit, takda cd player dan fikir akan datang boleh cari lagi.

Tak sangka langsung ianya akan menjadi rare item. Hu hu hu...

Natijah dari tindakan itu saya telah menyesal selama hampir 10 tahun sehingga pernah suatu ketika saya cuba untuk merekacipta kereta yang boleh merentas masa macam Delorean dalam Back To The Future.

Akhirnya, saya dapat CD ni Plaza Angsana Johor Bahru ditempat yang sama dengan saya beli vcd Ella dalam review yang lepas. Dah masuk tempat longgok juga dengan harga RM 9.90. Lama dah beli ni sekitar 2005 kot? Salah satu benda yang saya sangat sayang. 2 - 3 kali je main kat player lepas tu rip masuk komputer. Namun begitu separuh kekesalan belum terhapus kerana Part 1 kaler merah belum jumpa lagi. Mungkin kena mulakan semula projek mesin merentas masa kalau ada kelapangan.

Info album:

Penerbit: Joe Wings
Penerbit Eksekutif: Ali Bakar
Penolong Penerbit: Steward Day
Susunan Muzik: Wings
Jurutaip List: Ain
Jururakam/Adun: Don Bartley
Koordinator Di Australia: Rusell J White Managment
Studio: Metropolis Studio Melbourne
Mastering: 310 Studio Sydney Australia

Front , very green.

The remaining Wings masa tu, Eddie, Jojet, Joe.
best baca sleeve note dia.inlay dia meriah.


Tracklist:
  1. Instrumental Paus Menangis
  2. Ramli Sarip, Mus, Amy,Zul,Andy McLean - Alam Barzakh
  3. Ito - Di Tepian Gelanggang (best lagu ni, tapi sama dengan satu lagu Aris Ariwatan)
  4. Ramli sarip - Orang Kita ( best versi ni , I like...)
  5. Ito - Biarkan Berlalu (best juga, slow relax)
  6. M Nasir - X'po Imaginasi (lagu psychedelic yang cool)
  7. Nike Ardilla - Pengembara Terasing (slow ballad)
  8. Amy Search - Kiblat Laser (best! Encik Awie sila rakam balik lagu ni...)
  9. Mus - Satelit Puaka
  10. A Romzi - Dari Tuhan
  11. Jerangkung - Instrumental
  12. Mus - Bernafas Dalam Lumpur
  13. M Nasir - Rantai ( very huru hara tapi best juga)
  14. P.T.M - Instrumental

*mana mana yang saya komen tu kira personal favourite la...

Lirik stail bersambung macam Bazooka Penaka. Buat pening kepala saya.Barisan rockers jemputan. Dulu-dulu saya minat na tengok Nike Ardilla ni. M.Nasir gila nampak muda seh.


Deaf pun ada review cd ni, klik link kat bawah
part1 part2

Nak dengar Ekspo Imaginasi versi Awie, sila ke halaman Naga di sini.

Sesiapa yang ada 2 cd/keset ni memang patut bersyukurlah, simpan elok-elok. Selagi takde re-printed edition selagi itu anda adalah pemegang bahan bukti penting dalam sejarah rock Malaysia.

Esok Lusa Selamanya - Ella

.
.
(Ogie & Kyoji Yamamoto / Ella)

Malangnya Oh Nasibmu
Ditakdirkan Begitu
dan Setengahnya Mengasihanimu
Tak Terdaya Membantumu

Walau Apa Pun Jua
Kau Masih Punya Masa
Berdikari Menguasai Diri
Kau Takkan Diketepi

(1)
Hari Hari Seterusnya
Kau Melangkahkan Kaki
Tabahkanlah Semua
Cubaan dan Dugaan Dunia

(2)
Esok Lusa Selamanya
Tuhan Saja Menentunya
Apa Jua Rintangannya
Jangan Kau Berputus Asa
Hingga Kau Berjaya

Biar Dirimu Dikeji
Niar Jua Dicaci
Siapa Tahu Suatu Hari Nanti
Kau Akan Dipuji

(ulang 1 & 2)

ku Jua Berdoa


Lagu kegemaran saya dari album Ella - USA.

Gambar bawah,
CD ELLA - UNIK SYUGA ASLI yang bakal berlayar ke Bumi Kenyalang.

Saturday, July 25, 2009

Scorpions :: Daddy's Girl



Sweet little child
You know nothing
About the cold world outside
You're too young to realize
What he wants from you tonight

Poor little girl
There is no one
You can trust in the world
In the darkness of the night
What he's doing is a crime

Your mother denies
If There's a problem
She's looking away
She don't wanna hear you cry
She will pray
Then it's over for a while

Sweet little child
You know nothing
About the cold world outside
You're too young to realize
What he wants from you tonight

Your mother denies
If There's a problem
She's looking away
She don't wanna hear you cry
She will pray
Then it's over for a while

An ocean of silence
Is drowning your heart
What never should be
Will remain in the dark

Poor little girl
There is no one
You can trust in the world
In the darkness of the night
What he's doing is a crime

Sweet little child
You know nothing
About the cold world outside
You're too young to realize
What he wants from you tonight

Your mother denies
If There's a problem
She's looking away
She don't wanna hear you cry
She will pray
Then it's over for a while

An ocean of silence
Is drowning your heart
What never should be
Will remain in the dark

Sweet little child
You know nothing
About the cold world outside
You're too young too realize
What he wants from you tonight

She is daddy's girl
Daddy's girl
Daddy's girl


Portnote:
  1. Sebuah lagu yang mengisahkan tentangpenderaan sexual/mental/fizikal ke atas kanak-kanak perempuan oleh bapanya sendiri.
  2. Mempunyai tema lirik yang sama dengan lagu Aerosmith - Janie's Got A Gun. Untuk liriknya klik sini.
  3. Sila klik blog Cikgu Wiween yang juga ada menceritakan tentang kisah "child abused".
  4. Salah sebuah dari 3 lagu bonus dari album Scorpions - Face The Heat
  5. Klik sini untuk dengar.

Aerosmith Devil VS Def Lep Retro Active

.Aerosmith - Devil´s Got A New Disguise

Def Leppard- Retro Active




Kedua-dua nya menggunakan teknik optical illusions, use your illusions...
Ada "Jumjumatun" dalam cover album tersebut.


Pornote:
Jumjumatun*; bebudak sekolah agama Johor mesti tau ni , hehehe....

Destin - Scorpions

.
Music :Rudolf Schenker
Lyrics:Klaus Meine

Do you say a prayer when your feeling down
Do you believe that love can turn your faith around
You're feeling high and low, but you don't know what to think
The world is full of saints who live their lives in sin

Don't ask the mirror ball you better ask yourself
I think you know the answers but maybe you can't tell
You'll see it all so clear just take a look inside
The judge you build inside your heart will always be your guide

Mon destin inscrit en toi
Mon destin inscrit en toi

Mon destin inscrit en toi
Mon destin inscrit en toi

Another day goes by and so does your life
You try to make some sense before your time to die
If you feel humility for something that is true
You'll find the secrets of this life deep inside of you

Mon destin inscrit en toi
Mon destin inscrit en toi
Mon destin inscrit en toi
The innocent won't feel the judgement day

Mon destin inscrit en toi
Mon destin inscrit en toi
Mon destin inscrit en toi
The innocent won't feel the judgement day

Mon destin inscrit en toi
Mon destin inscrit en toi
Mon destin inscrit en toi
The innocent won't feel the judgement day


Salah sebuah lagu bonus dari album Face The Heat
Klik sini untuk dengar.

Friday, July 24, 2009

Nemutnemut dan Bobo

.
Dimana ada Nemutnemut di situ ada Bobonya.
Bulat air kerana pembetung, bulat Bobo kerana Nemutnemut.
Harapkan Nemutnemut, Nemutnemut kroyok BoBo.
Habis madu, Bobo dibuang.


video video video video

Bon Jovi VS Elvis Presley




Bon Jovi: 100,000,000 Bon Jovi Fans Can't Be Wrong (2004)


Tiada masalah peniruan sebenarnya.
Bonjovi memang sengaja memberi penghormatan kepada cover album Elvis Presley.
Sila klik pada tajuk album untuk informasi sumber dari Cik Cumi dan Wiki.


Rasulullah SAW dengan sebiji limau.

.
Suatu hari Rasulullah SAW didatangi oleh seorang wanita kafir. Ketika itu baginda bersama beberapa orang sahabat. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk baginda. Cantik sungguh buahnya.Siapa yang melihat pasti terliur. Baginda menerimanya dengan senyuman gembira.

Hadiah itu dimakan oleh Rasulullah SAW seulas demi seulas dengan tersenyum. Biasanya Rasulullah SAW akan makan bersama para sahabat, namun kali ini tidak. Tidak seulas pun limau itu diberikan kepada mereka. Rasulullah SAW terus makan. Setiap kali dengan senyuman, hinggalah habis semua limau itu. Kemudian wanita itu meminta diri untuk pulang, diiringi ucapan terima kasih dari baginda.

Sahabat-sahabat agak hairan dengan sikap Rasulullah SAW itu. Lalu mereka bertanya. Dengan tersenyum Rasulullah SAW menjelaskan "Tahukah kamu, sebenarnya buah limau itu terlalu masam semasa saya merasainya kali pertama. Kiranya kalian turut makan bersama, saya bimbang ada di antara kalian yang akan mengenyetkan mata atau memarahi wanita tersebut. Saya bimbang hatinya akan tersinggung. Sebab tu saya habiskan semuanya." Begitulah akhlak Rasulullah SAW. Baginda tidak akan memperkecil-kecilkan pemberian seseorang biarpun benda yang tidak baik, dan dari orang bukan Islam pula. Wanita kafir itu pulang dengan hati yang kecewa.

Mengapa?

Sebenarnya dia bertujuan ingin mempermain-mainkan Rasulullah SAW dan para sahabat baginda dengan hadiah limau masam itu. Malangnya tidak berjaya. Rancangannya di'tewas'kan oleh akhlak mulia Rasulullah SAW.

Wallahu'alam.