Sunday, May 17, 2009

1979


"Shakedown 1979,cool kids never have the time

on a live wire right up off the street
you and i should meet"

(The Smashing Pumpkins › 1979)

Sesiapa atau apa pun yang dilahirkan, diterbitkan, dikeluarkan atau dicipta pada tahun ini sudah pun berusia genap 30 tahun.

Maka untuk memperingati tahun ini saya telah membuat research sedikit tentang apa yang telah termaktub dalam sejarah pada tahun1979. In music and film.


1979 IN MUSIC

1979 - Album Released,
-Antaranya adalah:
  1. * Night in the Ruts - Aerosmith
  2. * Van Halen II - Van Halen
  3. * Tokyo Tapes (Live) - Scorpions
  4. * Lovedrive - Scorpions ( ini album cover dia best hehehe, favourite song Always Somewhere.)
  5. * Lovehunter - Whitesnake
  6. * Live Killers - Queen (live)
  7. * Highway to Hell - AC/DC
  8. * Hydra - Toto
  9. * Evolution - Journey
  10. * Down to Earth - Rainbow
  11. * Dynasty - Kiss
  12. * Breakfast in America - Supertramp
  13. * George Harrison - George Harrison
  14. *In Through the Out Door - Led Zeppelin (All My Love, Int The Evening)
  15. * The Wall - Pink Floyd ( Hey You, Another brick in the wall 1,11,111, Comfortably Numb)
  16. * Overkill - Motörhead

1979 - US and UK Number One hit singles
- antara yang tersenarai adalah:

  1. "Another Brick in the Wall, Part II" - Pink Floyd
  2. "Don't Stop 'Til You Get Enough" - Michael Jackson (kena buat suara kecik karaoke lagu ni)
  3. "Babe" - Styx
  4. "My Sharona" - The Knack
  5. "I Will Survive" - Gloria Gaynor ( Best! Banyak kali dicover, most notably version Cake)
  6. "I Don't Like Mondays" - Boomtown Rats ( band Sir Bob Geldoff)
  7. "Video Killed the Radio Star" - The Buggles ( telah di remake oleh P.U.S.A)
  8. "Heartache Tonight" - The Eagles
  9. "Too Much Heaven" - Bee Gees
  10. Y.M.C.A." - Village People (haha ni lagu gerek seh )

1979 - Other significant singles


  1. "Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)" - ABBA ( kena dengar Malmsteem punya cover , best!)
  2. "Boys Don't Cry" - The Cure
  3. "Highway to Hell" - AC/DC
  4. "Hold the Line" - Toto
  5. "Honesty" - Billy Joel ( ini lagu memang mellow gila)
  6. "I Was Made For Lovin' You" - Kiss
  7. "Love Drive" - Scorpions
  8. "Parisienne Walkways" - Gary Moore
  9. "Since You Been Gone" - Rainbow
  10. "Smash It Up" - The Damned ( remake oleh Offsprings untuk OST Batman Forever
  11. "Breakfast in America" - Supertramp
  12. "Bat Out of Hell" - Meat Loaf
  13. "Crazy Little Thing Called Love" – Queen


...tapi yang paling penting ni dia, kelahiran pertama self titled album Sweet Charity huhuhuhuhu



1979 IN FILM

    Escape from Alcatraz

    Alien

    Moonraker

    Star Trek: The Motion Picture

    Rocky II

    The Muppet Movie

    Apocalypse Now

    When a Stranger Calls

    Meatballs

    ...And Justice for All




    "Every year is getting shorter, never seem to find the time
    Plans that either come to naught or half a page of scribbled lines
    Hanging on in quiet desperation is the english way
    The time is gone, the song is over, thought Id something more to say..."

    (Time - Pink Floyd)

    Thats all folks.

    14 comments:

    deaf_angel said...

    termenung kejap aku baca post ni..

    those were the days eh...

    Ko tengok lagu2 album2 tu..
    Semua pun best..
    Kiss/Rainbow/Scorpions/Bee Gees dan lain2.

    I will survive huhu..

    zaman tu, its all about music. Rock ke, pop ke, punk khianat ke, aku tak kesah, semua lagu best.

    Skarang ni, terlampau genre based pada aku.

    contoh -ada orang nak jaga imej Metal dia, kena kutuk lagu2 jenis lain gay la apa la. Nasib baik aku exposed ngan muzik zaman dulu bukan sekarang.

    Portdy said...

    Bro DepLepp,

    ..zaman tu, its all about music,
    yes i agree,

    sebab tu 30 tahun lepas tu music2 ni semua still evergreen,dan yang pasti untuk 30 tahun lagi...

    bolehke lagu 2 sekarang ni evergreen 30 tahun dari sekarang? time will tell...

    "only time will tell,
    I what we have together's gonna last forever more" - (Nelson - Only time will tell).

    :: Cikgu Wiween :: said...

    whoaaa layan Smashing Pumpkins gak yer portdy! ween ada album yg ava adore. syg da berpecah grup nih. isk isk..

    tgk album Pink Floyd The Wall tu tingat kat bapak angkat (lecturer masa matriks)..dia yg kasik album The Wall tu kat ween. Sejak itu Pink Floyd menjadik one of my fave bands. uhuhuhu

    Portdy said...

    vweeeen,

    Smashing Pumpkin, hmm layan zaman double album "Mellon Collie and the Infinite Sadness" , zaman jatuh cinta ngan D'arcy hahahahaha...

    "Tonight tonight","Bullet with Butterfly Wings" , "1979" pas tu "The End Is the Beginning Is the End" OST Batman and Robin. best best...pas tu tak follow dah...

    berteromber said...

    nice post bro..

    thn 79 aku darjah 2 (iskh tua dah...hehe)..tak ingat sangat pasal muzik...zaman bebudak kan...tgh sibuk main je...berkubang mandi paya..nyauk ikan..main guli,gasing,layang2,getah gelang,sembunyi ibu dan macam aktiviti la kanak2 zaman tu...those were day..iskh...

    pasal muzik ingat skit2 je...aku lum into lagu2 omputeh sgt...walaupun zaman tu kat rumah aku ada kaset2 rock 70an bapak sedara aku punya...Purple,Bad Company,Uriah Heep,America dll...tapi aku tak ambik port sgt...cuma yang aku ingat sesangat...album Carefree yg ada lagu Rindu Bayangan tu...Kebebasan 2 kot..popular giler lagu ni time tu..

    masih teringat2 membelek2 LP Carefree,Black Dog Bone dan Boney M dll...di rumah jiran..nak pinjam bawak balik LP player kat rumah dah rosak...time tu rumah aku pakai cartridge...

    setuju ngan Deaf...time tu tak taksub genre sangat...Kiss pun main disko.

    deaf_angel said...

    wakaka. Nelson?

    ko jangan memain...Nelson ni pun lagi satu group aku suka sangat.
    Anak Willie Nelson kan ni dua bradik?

    After The Rain...serious beb, aku ketawa sorang2 ni baca komen2 kat sini.

    deaf_angel said...

    berteromber

    Sepatutnye, salah satu projek tribute Kiss, tak salah aku Kiss My Ass

    Madonna nak join in.
    Pasal Madonna nak cover lagu I Was Made For Loving You
    The best disco song ever huhu.

    Tapi ntah apa jadi, sampai skarang aku tak rasa Madonna dah rakam balik lagu tu

    Portdy said...

    Bro dep lepp,

    wa kakaka nelson beb nelson,
    ingat tak dek geng tadi huhuhu

    Love n affection tu jam selalu kuar 98.7 pehh best giler...baru lah Time will tell heh heh heh

    ni diaorang ni cam kembar ke gitu lah muka sama jek ek...
    oww anak willie nelson eh hehehe sumpah tak tau sebelum ni ... nak kena google jap ni...

    Madonna cover Kiss ehh...tak jadik pulak kan.
    "I Was Made For Loving You" version paling best masa ngan symphony orchestra best best dan best.

    tapi kan bro , Forever still my all time feveret hehehehe.

    Portdy said...

    Bro-teromber,

    hari hari bagaikan berlari...tiada sesaat berhenti...those where the days..

    tu ah kadang2 rindu lah bro lagu zaman2 cam dulu, lagipun wa membesar zaman mid 80 till ujung 90s (ni zaman rock pun dah slow down)zaman radio semua dengar tak jemu , dj best , terkawal tak macam sekarang cam over sikit ah...

    ...sekarang kan bukak siaran radio rasa macam
    " i dont belong here", takde feel lah..

    ...ada takde bukak Best 104 atau Mix Fm tak pun main MP3 sendiri jek...

    ..dan Queen pun main Disco gak hahahaha Radio Gaga!

    Portdy said...

    Bro dep,

    dah check kat google tadi...
    ha ah, ni diaorang kembar seiras anak Ricky Nelson ( siapa eh ni?)

    kelako tengok cover album "Because they can" yang anjing dua ekor tu pakai wig cam rambut nelson hehehhehe...

    matakucing said...

    wah sonok baca komen2 korang eh...79 abang aku baru setahun..aku? tak wujud lagi 81 baru tengok bumi hahaha..ni kira entry hari ini dalam sejarah la eh..music edition hahaha.

    Portdy said...

    Bro cateye,

    ...kebetulan sebab ini tahun genap 30 tahun kan 1979-2009,
    mana tahu nanti tahun 2011 maybe lu boleh bikin entry macam gini kat blog "apa yang kau cari"...

    ini lah kenangan mengusik jiwa hehehe...

    berteromber said...

    Nelson?...haha..aku pun terjebak...love and affection tu layan oo...

    Kiss time 80's aku suka Heaven's On Fire...dengar kat Kerrang Compilation versi apache terus sangkut.

    Portdy said...

    broteromber,


    "I can't live without your love and affection
    I just can't go on this way anymore
    As hard as I try there's one thing that I know for sure
    I can't live without your love
    I can't live without your love..."

    hahahah rabak jangan tak rabak...