Monday, August 17, 2009

Poster tunjuk perasaan.

.
Hehehe amacam entry kali ni da macam blog brader J kita tak? Ala, Yang suka riak Posterwi tu...


Poster GNR Use Your Illusions Tour.
Bukan official ye. Beli kat kedai jual barang rock kat Melaka Perit dalam tahun 1995.
Search Fenomena 2003 Remastered series.
Fotografi era Rampage.

Metallica St Anger. 2003
Album yang penat telinga mendengar bunyi drum ketuk tong tu.
Anak saya teruja dengan ketiak James Hetfield.


Itu hari masa geledah keset-keset lama untuk siri riak kesetwi, terjumpa pulak poster-poster lama. Lama tak bukak dari gulungan, rasanya dari sebelum kahwin lagi. Getah pengikat dia semua dah hancur.

Dulu-dulu kalau beli keset mesti boleh mintak poster, kalau tak dapat poster album yang di beli boleh juga mengendeng poster artis lain. Nasib baik dapat artis rock, nasib lagi baik boleh dapat poster Anita Mui. Saya pernah dapat poster Andy Lau Tak Wah kat Parkson Pontian masa tahun 93 gitu . Bagi kat amoi cun masa sekolah dulu dengan harapan dapat menyunting jadi teman istimewa. Tapi harapan hanya tinggal harapan. Percintaan kami dihalang oleh orang tua.

(err...sebenarnya tak dapat tekel pun...huhuhuhu....sentuhan kecundang.....jiwa hampa...ibarat kuda hampir mati....)


Banyak poster saya yang dah hilang dah masa berpindah randah dulu. Belum kira yang kena curik dan yang kena buat alas secara tak sengaja oleh ibu di dapur.
Ini adalah sebahagian yang selamat . Ingat nanti kalau sudah ada studio sendiri mau tampal semua poster ni. Tapi tak elok kan tampal dalam rumah? Hmmm nampaknya gulung saja dan simpan lagi untuk beberapa tahun yang akan datang. Pastikan menggunakan getah gelang yang lebih berkualiti kali ni.


Yang bawah ni antara yang paling disayangi.
Sayang dia bawah sikit je dari sayang kat gambar kahwin hehehe...

Poster These Days, 1995.
keset dah hilang dah huhuhu...image rambut JBJ yang paling best adalah dalam album ni pada saya. Sekarang kepala pun sudah botak tengah.
Tu ada Signature sendiri cas macam Jon Bon Jovi punya sign.

Aerosmith Big Ones punya poster. 1994.
Tapi rasa-rasanya ni fotografi era Get A Grip.


Pernah cuba-cuba tampal poster ni kat bilik, arwah mak bising huhuhu takut mimpi ngeri katanya. Ni poster beli dengan member dengan harga RM 5. Tahun bila beli tak ingat.

BOTB punya poster, dah hampir lunyai asyik cabut pasang saja.
Nak kena framekan bebetul satu hari nanti. Ni poster hadiah pemberian seorang sahabat, tahun 1996.


Ni kisah benar, masa kat hostel saya beli Scorpions - Eye 2 Eye dapat poster besar Scorpions yang gambar Klaus Meine sama Mathias Jabs botak tu. Bawak balik tampal kat dinding bilik.

Malam tu tidur saya ngigau kena grip/cekik kat leher dengan Mathias Jabbs yang kepala botak depan tu sampai menjerit saya dalam tidur. Member semua dah pelik tengok. Esok terus cabut poster simpan. Entah mana pergi poster tu dah tak ingat dah. Hilang ditelan masa.

Moral: Kualat dengan mak memang membahayakan kesihatan.


Ada senang lawatlah ke Kotak brader J kita. Banyak poster rock dia dah upload.
Tinggal poster Nor Albaniah je yang belum.

Ini lah NorAlbaniah, pelakon zaman 90an dulu, bagi adik-adik sekarang yang mungkin kenal Diana Danielle dan Lisa Surihani sahaja.



22 comments:

Takilala said...

These Days..huhuhu gua suka album Bon Jovi tu. Bnyk betul kenangan. Poster tu sbhgn nya pernah ditampal dlm bilik kongsi aku dan abg aku. Huhuhu.

Ijau D. Koceng said...

poster st anger tu aku lekat kat pintu stor rmh kat kmpg hahaha~ xbest langsung!~

takilala:
poster fear of the dark tu poster plng nostalgia dlm bilik korg (selain poster nkotb, sindirlela, poison)

*tp syg poster brave new world (free beli kaset bnw) ntah ilang ke mana, best poster tu

J said...

hahahahaa..
hang ni mcm tak ikhlas je nak riak...posing main pegang2 gitu jek..hahaha.



errr..poster last tu..ranum sekali.

kucingorengemok said...

lah, tak alih² ada nur albaniah... dia berlakon jadi mak jan dlm cerita wadi unung, petang² kul 6 astro prima :)

eddie dewanaga said...

EMI Malaysia selalu bikin poster2 besar untuk setiap rilisan Maiden sejak awal pengedarannya di Malaysia lagi... love it!

ada satu gambar Nur Albaniah posing maut tepi pool dgn pario basah hingga nampak isi dalam tu, majalah Manggis atau Mangga kot gua lupa, tapi gua ada beli...!!!

hahaha...!

dulu laa... gua tau, berteromber pun mesti beli jugak.

berteromber said...

erk..aaa...anu...arrr...iskh...itu..ishhh...

gua nampak Nur Albaniah punya gambo gua terus hilang kata2 ahh...er..portdy..kalau boleh tampal gambo Mas Anizan sekali...huhu..

gua poster2 ni semua dah hancus..dulu2 bertampal kat bilik...sekali mak gua buat makeover bilik tu...abis semua kena buang..

eddie..majalah mangga sememangnya tempat utk tayang buah mangga...hahaha..

SkiD said...

Alamak...poster yg lain2 tu aku tak pelik..tapi yg last tu...aduhhh...mengembalikan kenangan silam!!! Yg lain tak de ke?

speedrider said...

Semua lawa-lawa.. Ada yang nak letgo tak? hehehhe

Anonymous said...

Aku dulu dulu pernah gantung poster Scorpions, Deep Purple Purpendicular dan Cromok Forever In Time di bilik. Poster Iron Maiden Fear of The Dark tu plak tak sampai hati nak gantung. Paling best tentunya poster Backstreet Boys yang telah diconteng mukanya ala-ala KISS!

MOHD SHAFID BIN RAHMAT said...

Aku pun nak riak posterla kalau ada masa.Hahahahahaha

deaf_angel said...

nengok ko tampal poster FOTD tu,

antara paling memories aku JB zaman dulu, kat Komtar tu kedai kaset tingkat dua ( kedai mak sapa tu? Amuk Bandi eh? )
yang poster besar FOTD tu masuk kedai makcik tu terus nampak...

memories beb

Portdy said...

taakilala-san;
album these days aku sama keep the faith dah hilang...
tapi aku berazam jugak nak review track by track 2 album ni kalau takda aral...


ijau;
1-nasib bukan pintu bilik kecik
2-takilala minat nkotb? step by step huhuhuhu
3-brave new world tu poster dia macam mana eh? yg ada line ramai2 ke atau cover kat bandar london tu?


encik J;
ikut keikhlasan hati nak bukak separuh jek poster tu...hehehe ahaks!
ala poster biasa2 jek tak rare mana pun...


KOG;
asal nak buh poster Wilma mohamed..lagi garing emmm...


nagakeramat;
mangga mangga , memang betul majalah buah tu...hahaha....
broteromber memang beli mangga tu siap langgan setahun rasanya huhuhu...
gua dulu baca Bujal & Bambino je...Wak Dojer rules!


speed;
la hang berkenan ka? huhuhu...


encik anon;
bsb makeup ala kiss? lawak tu...hahha kiss rules!
pupendicular tu macam wa ada dulu hmmmm....or 30TH ANNIVESSARY EH? lupa lak...

Portdy said...

bro-teromber;
hai mas anizan, dulu2 crush gua masa bebudak ....sekarang tengok ala biasa aje....selera sulah tuka liaw...
rockers biasalah paling tidak mesti penah tampal poster sekali dua...dan mak bapak memang umpama MPJB yang ganas mengoyak poster tanpa permit huhuhu....


sapik;
pada firasat aku ko takda masa nak riak sekarang...almaklumlah ada orang tu sedang nak membina istana menanti, mahligai syahdu, syurga idaman, mahligai seribu mimpi, taman astakona, hotel california kan kan kan?
tapi lepas honeymoon siap le.....


bro deaf;
tu lah memori ah kedai tu...

ari tu kan saja je mengendeng poster metallica death magnetic kat speedy mahkota perit Melaka ...nyonya tu bilang aiyaa sikalang sudah lama takda poster...itu kompeni pun bagi saya satu saja...kalau cabut wa pun sulah takda liaw.....
rindu ah cam zaman dulu....

memori tak dapat ku lupakaann.....

Ijau D. Koceng said...

brave new world poster yg mcm cover album, eddie cloud over london... best dulu2 beli kaset dpt poster free

*nkotb? shhh diam2 nnti dia dgr

Portdy said...

skidrow;
poster lain ada , nanti wa upload lagi letak elok2 sikit...


ijau lagi;
poster BNW tu lawa seh...
tu lah wallpaper pc gua dolu dulu....
takilala tak dengar lah...dia sibuk gi tamu, huhuhu...

:: Cikgu Wiween :: said...

dlm byk2 poster, poster Bon Jovi yg terpaling comel *gedebak gedebuk jatuh chenta kat Jon* poster noralbaniah kasik semak entry. huhuhuhu

:: Cikgu Wiween :: said...
This comment has been removed by the author.
:: Cikgu Wiween :: said...

besh gilak porty tayang poster. ween takdak byk poster nak tayang..sekadar poster NSYNC ngan Backstreet Boys saja. Dan jugak poster pelakon drama Korea. gagagagagagaggaga *tertunduk malu*

Tapi poster WWF pun mmg banyak. The Rock..Chris Jericho..Hardy Boyz, HHH, u name it!! hakhakhak \m/

Portdy said...

weween;
kalau gua pompuan gua pun jatuh cinta kat jon bongiovi tu huhuhu...

weween2;
kalau gua pompuan belum tentu wa jatuh cinta kat BSB sama Nsync tu huhuhu...

matakucing said...

kasi frame la tu poster..sayang ooo..hehe noreen nor ada tak? sofea jane?

Portdy said...

cateye;
tulah dia, berapa ek costing frame ni yg biasa2 jek?
Noreen noor? wow wee mata galak tuuu..Ziela jalil?

tapi wa prefer Noorkumalasari!

Anonymous said...

I like use viagra, but this no good in my life, so viagra no good.