Saturday, August 01, 2009

Abbey Road cover parody

.cover Abbey Road

Abbey Road dari The Beatles. Secara teknikalnya merupakan album terakhir dirakamkan oleh anggota The Beatles pada tahun 1969 tetapi direlease sebagai album yang ke - 11, sebelum rilisan album studio yang terakhir iaitu Let It Be (1970) yang dirakamkan pada tahun 1968. Abbey road adalah "The best Beatles album ever " untuk saya. . Ingat untuk versi 2009 remastered nanti nak sambar satu jugalah ini album. Remastered akan release pada 090909.

Di bawah ni senarai parody / homage untuk cover album Abbey Road ni.

Red Hot Chili Peppers"The Abbey Road E.P."
Kanye West "Late Orchestration: Live at Abbey Road Studios"
Paul McCartney "Paul Is Live"
The Rutles "Shabby Road"The Shadows "Live At Abbey Road"
"Snoopy's Classiks: Beatles"

Beatallica"A Garage Dayz Nite"The Beatles "Abbey Simpsons Road""Sesame Road"

11 comments:

SkiD said...

Banyaknya cover Abbey Road. Yg biasa aku tengok yg Red Hot Chili Kering tu je...yg lain2 tu tak pernah tengok pun...

Takilala said...

Aku pun mcm SkiD gak, cover RHCP tu je aku pernah tengok.

berteromber said...

cover RHCP tu yg paling gay aku pernah tengok...hahaha..

eddie dewanaga said...

kreatif dan menarik.

gua pernah tergolek dekat zebra crossing komtar jb... masa tu ada rantai utk elak motorist parking.

gua bikin pe'el gangster gua, pijak rantai tu dan melorot kebawah.
gua pun dengan rasminya tergolek sambil disulami tawa ria kawan2 yg ada disitu.

damn it!!

deaf_angel said...

very very nice, aku suka..

yang abbey road cover ni ada cerita masa zaman mula2 dikeluarkan gitu kan?
paul mati ke hapa ntah.
yang depan pakai baju undertaker ke then satu tak pakai kasut ke hapa ntah.
cam ada sign gitu

:: Cikgu Wiween :: said...

RHCP rawks!! Tapi kenapakah sungguh x senonoh cover abbey road depa. huhuuhu

Portdy said...

Skid;
tu ah bro gua kongsi sama lu...kongsi itu prihatin kan?


Takilala;
sebenornya banyak lagi cover yg lain2, ni aku bubuh yang pemes jek...

Portdy said...

bro-teromber;
last gua nampak album ni kat Tower record klcc bertahun dulu, pas tu dah tak jumpa langsung kat malaysia ni...


dragonmalaya;
apa kata kita ramai2 tiru aksi RHCP kat zebra crossing depan KOMTAR JB? wa, lu bro, broteromber, sama takilala, pas tu Deaf ambik gambar?
standby stokin masing2...amacam?

Portdy said...

bro deplepp;
ha'ah, memang ada...tu adalah teori "hoax" - "paul is dead" ...paul maccartney pernah dikatakan mati dalam kemalangan keta dan digantikan secara senyap2 oleh seorang yg berwajah sama dengan beliau...

sebab tu lah untuk album live paul mccartney - paul is live- tu menyindir teori yang silap tu...

RockSportS said...

Salam bro,

Rumah gua kat london 2 minutes walk from Abbey road. Hari hari penuh dgn tourists ambik gambar kat crossing tu..so gua pun ambiklah gambar jugak hehehehe

Portdy said...

rocksport;
cool lah! mesti macam2 gaya orang ambik gambar tu hahha...memang impian almost all Beatles fans seluruh dunia nak bergambor kat situ..
kalau gua turun Abbey Road boleh kita gambor sekali bro ahaks! berangan seh gua!