Wednesday, August 12, 2009

Nasi ayam dan arial tv tinggi

Bold
Arial tinggi. Satu hari mungkin anak cucu kita tak kenal apa itu arial tv.

Dulu-dulu kalau kat Muor, arial tv semua tinggi- tinggi, nak capture siaran tv katanya. Untung-untung leh dapat tv Singapore. Betul-betul semangat naikkan arial tu ke tahap yang tertinggi. Bukan mudah beb.

Sekarang semua dah mampu pakai Astro, arial tinggi hanya tinggal kenangan. Tapi masih banyak lagi dibumbung-bumbung. Mungkin tak larat nak turunkan, bior jelah.

Sambil tunggu order nasi ayam sambil snap guna handphone. Dua biji motor sedang berkasih-kasihan.

Nasik ayam dah sampai . Itadakimasu!
Ada macam-macam sambal.
Sunset, sama tema warna dengan lampu isyarat.


"one too many wasted sunsets
one too many for the road
and after dark, the door is always open
hopin' someone else will show"

(Wasted Sunsets - Deep Purple)


17 comments:

matakucing said...

woit byk tu variety of sambal..ermmm sedap??

Portdy said...

cateye;

emm sedap .....uuuhhhh aaahhhhhh....

berteromber said...

kecik2 dulu time balik Muo..suka betul aku tengok rumah2 yg arial tinggi ni..nak dapat chanel Spore la kan..

sekarang rumah aku sendiri arial pun dah patah..nak panjat betul kan gayat..sejak pakai astro ni dah bertahun aku tak tengok tv spore..

SkiD said...

popular arial tinggi ni di bahagian Johor Utara. Nak dapat chanel S'pore. Tapi sekarang releven lagi ke? Astro macam2 ada...bayo pun makin mahal..huhuhu

kucingorengemok said...

skrg arial tinggi mana pun still tak boleh dpt tv singapore, kenapa ye? lagi satu anak cucu kita takkan kenal - booster tv :)

kucingorengemok said...
This comment has been removed by the author.
dilaOHdila said...

Port
aku ingat lagik masa kecik2 dulu
kalau gi johor tengok arial tinggi ni aku mesti teringat urg JOHOR dok tengok chanel singapore..best Tuh erk....
lar ni dapat tak chanel depa tu lagi? tak yah langgan astro. astro dah mahai pun

MOHD SHAFID BIN RAHMAT said...

Betul. Kalau boleh naik arial, naikla. Channel 5 dah HD, gambar lawa gila. Macam aku dapat TV indon sekali, lawa-lawa cewek cinetron dia.Kalau dah ada astro pun takpe. Buat option.Astro pun boring. Dahla bola naik RM12.00 pastu ulang-ulang.

J said...

gamba last tu kan..mcm ada Halo la plak..

eddie dewanaga said...

gua sokong shafid...!!!

channel 5 singapore dah HD beb, tv series (luar dan local) diorang advanced!!
movies diorang updated... even ada channel 'okto' untuk foreign films dan rare movies... channel suria bagi org2 melayu, vasantham central untuk penggemar2 hindi dan tamil, rajnikanth and kamal hassan rules!!
ada channel news asia utk berita mutakhir tanpa berat sebelah, ada channel mandarin dan channel 'u' yg gua jarang bukak...

the most important is... it's freaking free!!!

Takilala said...

mak aihh.. tingginya aerial tu.
tp nasik ayam tu gak best aku tgk.. itadakimasssssssssssssssssss!! huhu.

deaf_angel said...

orang johor tak yah pakai astro

stesen free banyak, msia/spore/ nasib baik indon.

dulu kat sg pun smua cenel msia dapat free, skarang, pandai2 ler pasang aerial sendiri haha

Ijau D. Koceng said...

1) thn 1987 waktu siaran tv3 masuk sabah, kt kmpg kitorg semua pasang aerial tggi2, sggp masuk utan cari buluh. klu bernasib baik dpt angin2 tv brunei... nak lg clear mmg psng booster, mcm takilala dulu abg dia brapa kali tkr2 booster

2) "Nasik ayam dah sampai . Itadakimasu!" <- kita org islam bacalah bismillah

3) gmbr sunset tu mcm tgh jerebu je

Saudagar Mimpi ... said...

Huh! Teringat masa kecik-kecik dulu duduk Muo, Ariel rumah tak la tinggi tapi sebab duduk atas bukit, kalau nasib baik malam-malam dapat channel Singapore. Sikit la punya suka kalau dapat tengok TV Singapore ni mengalahkan dapat playstation masa tu. Thrill! Rasa macam dapat tengok sesuatu diluar kemampuan gitu.

Portdy said...

broterober;
biasalah dah tua2 gini dah malas nak tengok tv...tengok apa yg perlu je..lagi dah ada astro kan?

skidrow;
tak taulah masih relevan utk org muor ke tidak...lagilah ada astro kan?
sejak aku duk muor ni tak penah nye dapat tv singapore walaupun areal sikit punya tinggi...


KOG;
anak cucu kita nanti duk sibuk layan tv HD, takda dah nak tau arial , booster, bendalah yg melekap kat dinding yng macam tuil lendasan ketapi tu apa nama dia? huhuhuhu...


dill;
masa asteruk buat promosi murah kono wife aku teruja gak nak masuk astro...aku bilang sama dia kalau astro tu ada channel Singapore jek baru aku langgan huhuhu...
tak jadik dia langgan dan sekarang mywife said thank u sebab kawan2 dia yg langgan masa promosi tu tengah pening kepala membayornya....indah khabar dari suratkhabar...


sapik;
aku memang jeles ngan orang pontian, aku gi muor jekk TCS upgrade dia punya sistem macam2 ...sabor jek laa...
dan aku setuju ngan ko awek ondon memang cun ...lagi lah yg macam cina jepun korea sumer ada dah bukan mix belanda aje....yum yum!


j;
gua masih mencarik "halo" tu...


nagakeramat;
dengar sapik bilang Okto tu cambest, teruja lak rasanya...
dan memang best semuanya free! im free to decide aaaaad...


takilala;
dulu2 masa aku gi muor aku selalu cakap sian ah orng muor nak tv singapore naik arial tinggi ...
sekarang gua merasa natijah nya pula huhuhuhu.....rindu seh tv singapore!

bro deflepp;
ada sekali tu kan ada kerja kat JB, stay hotel malas nak ulang alik kampung....ada masa terluang bukak tv singapore dah mcam orang jakun hahaha...
rindu kat Najib Ali sama Kak Sal boleh! (aktif lagi ke depa ni?)


ijau;
1) teringat ...aku dapat tengok tv3 pun masa tahun 1990an sebab arwah ayah masa tu tak mampu nak beli tv kaler, kalau pakai tv itam putih yg macam akuarium tu memang tak dapat tv3.
2)betul tu : dimulakan dengan Bismillah, diakhiri dengan Alhamdulillah, begitulah sehari dalam hidup kita mudamudahan diredhai Allah...barulah itadakimasu!
3)yg berjerebu tu cermin depan keta portmobile huhuhuhu....

Portdy said...

SM;
sekalang kan aku pulak yang ala2 jakun kalau tengok tv singapore hehehehe.....dunia sudah terbalik !

Anonymous said...

Latest every ninety days [url=http://hermes.ruren.org/][b]エルメス トートバッグ[/b][/url]
results, adapted at unswerving barter rates, Hermes income increased not later than [url=http://hermes.ruren.org/]エルメス バッグ[/url]
12.8% to 856.8 million euros, compared with 776.9 million euros in the unchanging spell in 2012, an escalation of more than 11% of [url=http://hermes.ruren.org/][b]エルメス ショルダーバッグ[/b][/url]
the hawk participants in advance to, but compared with sales in the prime habitation of 2012, an puff up of [url=http://hermes.ruren.org/]エルメス 店舗[/url]
17.6%words, has slowed; at up to time exchange rates, Hermes in the prime condition of the moon [url=http://hermes.ruren.org/][b]エルメス 店舗[/b][/url]
revenue progress of 10.3%, during the stage of recompense rate fluctuations get by the guild 19 million euros. [url=http://hermes.ruren.org/]エルメス 財布[/url]
Dalam menyatukan , para kumpulan ini ritel [url=http://hermes.ruren.org/][b]エルメス 店舗[/b][/url]
watercourse sales growth of 13.6%, the wholesale pass sales burgeoning of 9.9%.