Thursday, June 18, 2009

Led Zeppelin - All My Love , lagu cinta yang sedih.

.

Writer John Paul Jones, Robert Plant
Album In Through the Out Door (1979)

Should I fall out of love, my fire in the light
To chase a feather in the wind
Within the glow that weaves a cloak of delight
There moves a thread that has no end.

For many hours and days that pass ever soon
the tides have caused the flame to dim
At last the arm is straight, the hand to the loom
Is this to end or just begin?

* Chorus: All of my love, all of my love, All of my love to you,now. (repeat)

The cup is raised, the toast is made yet again
One voice is clear above the din
Proud Arianne, one word, my will to sustain
For me, the cloth once more to spin

Chorus

Yours is the cloth, mine is the hand that sews time
his is the force that lies within
Ours is the fire, all the warmth we can find
He is a feather in the wind

Chorus

Pix: Jimmy, Bonzo, Jonesy , Robert.


Portnote:
  1. Lagu ini dicipta untuk mengenang anak Robert Plant , Karac yang telah meninggal dunia pada tahun 1977.
  2. Check out the solo! Solo synthesizer oleh John Paul Jones memang mengancam habis.
  3. My favourite Zepp - John Paul Jones - sangat pendiam , multi-instumentalis, low profile.

17 comments:

eddie dewanaga said...

bagus bro... lu mengingatkan semula beberapa tunes yg kian dilupakan... ini semua nostalgia ni...

:: Cikgu Wiween :: said...

Zeppelin rulesssssss!!

Portdy said...

Bro naga,

tenkiu bro,
those tunes yang gua lama minat, gua nak kongsi ngan kawan2....
kalau ada yang suka, wa pun suka.

Vween,

yup! Zepp rules!for 40 years now !
jangan lupa gi blog deaf, review buku LedZepp

deaf_angel said...

lagu ni macam lagu Tears In Heaven. Sedih dan ada makna.


Aku suka last part dah nak abis tu ada nasik tambah I get a little bit lonely tu.

berteromber said...

gua led zep ni ada beberapa lagu je yang hadam...dulu member sebilik gua memang die hard...dalam locker dia tak de kaset lain..semua led zep..walaupun gua try dengar semua kaset2 tu...tapi tak berapa nak hadam...mungkin pasal masa tu gua tengah gila dengar thrash...kalau sekarang dengar...tak tau la..

Portdy said...

brodepplepp,

wa suka part solo dia, start dari keyboard JPJ tu sampai ke gitar Jimmy Page, kalau masa kecik dulu kan, selalu buat gaya "air guitar" pas tu mulut kumat kamit buat bunyik solo tu hahahaha...

hentakan dram Bonzo pun konsisten , bagi rentak dia sekata jekkk...

yup adlib part last tu memang "haunting" eh...tak sangka dia boleh record kualiti nyanyian cam ni hanya one take saja....

Portdy said...

broteromber,

kalau jiwa metal memang kena slow2 la dengar ini Ledzepp, gua jiwa hippie , so senang sikit masuk... hahaha flower power!

try dengar album kompilasi baru dia "Motherships" , tu boleh jadik sessi Taaruf dengan ledzepp hihihi...

matakucing said...

led zepp apa nak dikatakan.. selain dari lagu ni..since i been loving you, babe top list aku kalau lagu ballads led zepp.

Portdy said...

Cateye,

jangan lupa lagu "Thank You"

boleh menangis kalau bagi kat isteri...

"If the sun refused to shine, I would still be loving you.
If the mountains should crumble to the sea, there would still be you and me......"

deaf_angel said...

thank you , tangerine, ni dua memang gerek dan very the romantik.

tapi paling tearjerker,

babe i'm gonna leave you

huhu

zan said...

Dah masuk "melancholic side" of Zeppelin?

Hm..taste lu orang semua sama ngan wa..huhuhu

Portdy said...

dulu kan bro dep,wa ada beli keset Malaysian rockers tribute to Led Zeppelin, live @planet.
sudah kena curik kat hostel. Damn sapa yang sauk tu.


kalau tak silap ada lagu Babe , im gonna live you, tapi tak ingat sapa nyanyi...hattan kot?

yang gua ingat dalam keset tu ada Amy search(dyer maker), Ramli sarip,(whole lot love), Maman( Stairways) ....

guitarist Hillary, drum Zahid Ahmad, Keybod firdaus.....tak pasti line up dia

kalau ada album ni bro tolong review okay?

Portdy said...

yup zan.

sudah lama masuk era malankoli dan infinite sadness Ledzepp ni.

jiwa gua hippies sikit. geng makan bunga. flower power.

tapi wa tengok lu lagi kental semangat zepp! wa pun kalah.

zan said...

Kalau wa boleh tambah pasal "Hard Rock Cafe Malaysia Present: Whole Lotta Zep - Malaysian Artist Tribute To Led Zeppelin"

Line-up musician..

Drum - Yazid ahmad
Guitar - Nan & Hillary
Bass - Jay-Jay
Keyboard - Firdaus

Vocal...

Amy Search
Ramli Sarip Sweet Charity
Maman Teachers Pet
Hattan FRU
Arab Arab & Aidid

Pernah ada mp3 tapi ntah mana fail dia. Nasib sempat burn dalam cd. Nanti kalau rajin wa convert mp3 & emel kat lu..

Portdy said...

ha'ah zan , ni la album dia,
keset ni dah lah rare susah nak jumpa , aku dapat kat longgok sama ngan Ramli Sarip Tribute yang ada Jay-Jay cover lagu kasih tu...

damn sapa yang tibai keset gua tu....
gua letak dalam radio, dia dapat ambik ngan kotak dia sekali pulak tu...jenayah terancang betul.

zan said...

Pembetulan..

Drum: Tom bukan Yazid Ahmad.
Baru je dengar tadi.

Portdy said...

zan senang2 review sikit album dia