Thursday, June 11, 2009

Ah Sudah! Serieus, saya baru tahu dia ni dah meninggal dunia!

.
David Carradine (December 8, 1936 – June 3, 2009)


Legend beb dia ni, one of my favourite actor, dari zaman KungFu hinggalah ke zaman Kill Bill dan Big Stan.

"Bangkok Post reported that his body was found curled up in the wardrobe with a shoelace tied around his genitals and neck."


Apa? Beliau ditemui mati dengan leher dan anunya berikat dengan tali kasut!



Aduhai , apa dah jadi eh? Suicide?





Shukery Hashim.


....dan juga Alfatihah untuk Allahyarham Shukery Hashim, 55 yang telah meninggal dunia di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), di Cheras, kira-kira jam 1 petang (10 Jun 2009). Dengarnya kanser pankreas. Takziah buat keluarga Allahyarham.



Pix: Allahyarham Shukery Hashim , gambar dari Kosmo online.


Pix: Shukery Hashim dan Noorkumalasari dalam filem Rahsia(1987)


Rujukan:

http://david-carradine.com/
http://asia.news.yahoo.com/afp/20090604/tap-entertainment-film-people-carradine-c8d5519.html
http://mstar.com.my/hiburan/cerita.asp?file=/2009/6/10/mstar_hiburan/20090610140045&sec=mstar_hiburan
http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=0611&pub=Kosmo&sec=Hiburan&pg=hi_02.htm

6 comments:

berteromber said...

David Carradine ni kalau citer2 kungfu mmg teringat dia la...
apa la mat salleh ni...dah tua2 buat benda tak senonoh...

Alfatihah buat Allahyarham Shukery Hashim..

eddie dewanaga said...

Al Fatihah buat arwah Shukery Hashim...

David Carradine ni sial jugak beb, dia la yg cilok watak utama drama kung fu ni yg pada awalnya idea Bruce Lee.. Bruce Lee frust bila watak utama diberi pada David...

dilaOHdila said...

salam port
tq potr kerna hang rajin singgah umah aku, tadak aku nak idang ayaq no......
salam takziah buat syukri skeluarga. terasa kehilangan sungguh la

kucingorengemok said...

david carradine ni org apa sbnrnya? mat saleh ke? dah lama musykil.

Portdy said...

broteromber,

semoga roh Allhyarham Shukery Hashim ditempatkan bersama orang2 mukmin,
dengarnya arwah ni sangat baik orangnya......
takde lah macam kat dalam drama tv tu suka sangat jadi berlakon laki gatal kawin 2-3 ....

bro eddie,

hmmm betul-betul cerita cilok idea tu,
masa zaman tu agak susah "yellow faces" nak tembus market hollywood.
...zaman tu kalau ada watak jepun ke , cina, thai ke for sure mat salleh yang sebat punya huhuu ...(kalau watak tu very penting la)

...even, Bruce Lee just jadi sidekick saja dalam The Green Hornet, watak beliau tak dikembangkan.hampeh!

tapi watak kwai chen caine ni terus jadik cult sampai si David ni pun tak leh lari dari watak2 macam tu dalam lakonan dia yang lain2...tengok ajek la Big Stan atau KIll Bill.

Portdy said...

Dill,

rumah hang best dill,
banyak tampal gambo kat dinding,
dah macam gi geleri seni/foto/lukisan...
yang best nya selalu update gambo terkini....

aku suka tengok gambo, for me "one picture worth 1000 tales"




fatorencat,

David ni mat salleh, walau pun banyak darah heritage dia tapi satu pun takda chinese hehehehehehe

tapi berlakon watak yang ke arah orientalism sikit, watak mat salleh mix chinese + pandai kungfu + wise man.. gi tu lah..

dia ni pandai buat muka "calm" macam sifu2 kungfu zaman dulu2

konflik identiti kan? hehehehe...