Wednesday, June 17, 2009

CD/DVD Review: The Cure - Greatest Hits (2001)

.Pix: The Cure (penawar) , bukan berasal dari Bandar Penawar, Johor tapi dari Crawley, England.



"Oh Elise it doesn't matter what you say
I just can't stay here every yesterday
Like keep on acting out the same
The way we act out
Every way to smile
Forget
And make-believe we never needed
Any more than this
Any more than this..."

(A Letter to Elise - The Cure)


Kali ini saya nak ulas The Cure - Greatest Hits.

Pix: Front.


Keluaran ini mengandungi 2 cd dan 1 dvd. Saya beli di Carrefour Batu Pahat harga RM 15. Dah masuk section bargain pun. Sekali saya beli dengan keset Search Gothik Malam Edan RM 5.
Saya dapat UK release (Fiction/Polydor) dapat lebih satu lagu- Just Say Yes.


Pix: Back cover

Pix: CD Accoustic Hits


Tracklist untuk cd 1- The Greatest Hits.

1. "Boys Don't Cry"
2. "A Forest" (Shortened Edit)
3. "Let's Go to Bed"
4. "The Lovecats"
5. "The Caterpillar"
6. "In Between Days"
7. "Close to Me" (Remix)
8. "Why Can't I Be You?"
9. "Just Like Heaven" (Single Mix)
10. "Lullaby"
11. "Lovesong"
12. "Pictures of You" (Single Mix)
13. "Never Enough" (Single Version)
14. "High"
15. "Friday I'm in Love"
16. "Mint Car"
17. "Wrong Number" (Single Mix)
18. "Cut Here"(new song)
19. "Just Say Yes"(new song)

Pix: CD The Greatest Hits dan DVD.


Tracklist untuk cd 2- The Accoustic Hits.
The bonus disc features newly recorded acoustic versions of songs.

1. "Boys Don't Cry"
2. "A Forest"
3. "Let's Go to Bed"
4. "The Walk"
5. "The Lovecats"
6. "In Between Days"
7. "Close to Me"
8. "Why Can't I Be You?"
9. "Just Like Heaven"
10. "Lullaby"
11. "Lovesong"
12. "Never Enough"
13. "High"
14. "Friday I'm in Love"
15. "Mint Car"
16. "Wrong Number"
17. "Cut Here"
18. "Just Say Yes"

Pix: Digipak , gatefold packaging style.


DVD - The Cure Greatest Hits

Tracklist:
  1. Boys Don't Cry
  2. A Forest
  3. Let's Go To Bed
  4. The Walk
  5. The Lovecats
  6. Inbetween Days
  7. Close To Me
  8. Why Can't I Be You?
  9. Just Like Heaven
  10. Lullaby
  11. Lovesong
  12. Never Enough
  13. High
  14. Friday I'm In Love
  15. Mint Car
  16. Wrong Number
  17. Cut Here
  18. Just Say Yes

Bonus features:

Acoustic hits:
  1. A Forest
  2. The Lovecats
  3. Close To Me
  4. Lullaby
  5. Friday I'm In Love
  6. Just Say Yes
Hidden videos*
  1. The Caterpillar
  2. Close To Me - closer mix
  3. Pictures of You


Pix: Inlay. Tiada lirik, just basic informations.


My favourite song "A Letter to Elise" takde. Sayang sungguh.

Part DVD saya suka bonus section 6 lagu accoustic secara live dimainkan di dalam studio. Sound dia sedap dan rangup dan saya suka kualiti bunyi bass accoustic dia.



Portnote:

*Untuk 3 hidden video tersebut, cara nak access sila rujuk laman web ini


This is my review of The Cure - Greatest Hits 2cd+1dvd editions.


.

12 comments:

:: Cikgu Wiween :: said...

bOYS DON'T CRY besh! Tau psl The Cure nih bila tgk One Tree Hill. Pasal Peyton minat giler band nih. huhuhu besh!

Portdy said...

boys dont cry memang best,
vween try dengar "friday im in love" ngan "Lovesong "pulak.

SkiD said...

Alamak!! ni le salah satu band yg aku tak berapa masuk!!...Maaf..hanya pandangan aku!! hehehe!

deaf_angel said...

Dorang dua tiga tahun lepas gitu main kat Spore, aku tak pegi la, kawan aku pegi pasal dia minat ni band.

tak salah aku dorang main 27 lagu gitu dalam tiga jam.

kawan aku cakap enjoy abis tengok ni band live.

Portdy said...

bro skidrow,

gua pun tak berapa hadham sangat The Cure, tapi alang2 dah jumpa murah and then diorang ni kira one of legend gak dalam genre popgoth so sebat jek la cd ni...buat collection.

Portdy said...

bro depp,

27 lagu, kalau fans memang puas lah..
lagi pun lagu2 The Cure ni pendek2...boleh la bawak banyak lagu.

band ni banyak influence band2 gothpop macam MCR dan lain2 yang sewaktu dengannya...

personally gua tak berapa minat , just nak tambah vocabulary music saja haha...sesekali layan ok juga time2 jerebu ni....

berteromber said...

erk..tak follow sangat...tau lagu "friday im in love" ajer..dari dulu pun tak masuk sgt goth ni..

Portdy said...

broteromber,

memang susah sikit nak masuk bro,
semalam gua layan dvd the cure ni setengah jam jek , pas tu terus bukak Eric Clapton -One more car one more rider dvd,
cuci balik kepala ...huhuhuhuhu

Takilala said...

RM15?? murah seh!! Gua beli pirate cd je rilisan ni dulu huhuhu. Gua suka kalau the Cure ni lagu "Friday I'm In Love". Best siak lirik dia. Huhuhu. VC dia pun best. Layan.

Portdy said...

takilala,

Rm15 for 2cd 1 dvd memang murah gila,
rugi tak grab, lama kat situ terbiar je...

Friday im in love memang best.

zan said...

Love Song ada banyak band baru cover. Cuba lu try cari versi 911 untuk soundtrack 50 first date..emo gak beb..hehe

Portdy said...

eh zan,

yang tu sedap la beb,
tapi OST tu wa suka lagu"Ember"!