Tuesday, October 27, 2015

BERCUMBU RAYU DENGANMU OH DUNIA : PANGGUNG KHAYALAN LIVE@EDUCITY STADIUM NUSAJAYA CONCERT REVIEW

Date: 24 Oktober 2015
Time: 9.30 pm till 11.30pm
Venue: Educity Stadium Nusajaya


Salam Rock 1Malaysia
Salam Sehati Sejiwa

Search perform at my hometown
At 6pm that day Im still on the slippery when wet highway KL - JB star.

It quite tense thinking wether we can arrive on time or not.

At 7pm My Bloodbrotherblogger Mr. BERTEROMBER called asking for my location. My reply is " Jauh lagi "

Search at hometown.
Apa yang saya harapkan?

Sebenarnya saya menjangkakan show ini akan seumpama show Search Live Istana Budaya last year.

Adakah ianya begitu?

Lets story about it.

8.30pm - suasana luar konsert.

Masih ramai yang belum masuk. Crowded.
Entrance dibagi mengikut gender... wanita di kiri dan lelaki di belah kanan.
Banyak stall kat luar. Saya hampa cd Panggung Khayalan dan Tshirt Official dah soldout.


9.00 pm.

Dah start masuk. Saya beli tiket PPRT saja.
The stage quite far.
Ada control tower ditengah tengah padang yang agak mengganggu pemandangan.
Plus sky cam di tengah tengah crowd.
So I choose the right side.
Paying only RM66 cannot argue much right?

Opening oleh Fiq .
Dengan tiga buah lagu yang saya tidak tahu.

9.30 pm - THE CONCERT - SEBUAH PANGGUNG YANG BERNAMA MINDA

1. Opening Set -   Panggung Khayalan ( Rock N Roll Pie.)

    Great Opening. Teringat masa di IB.
Amy masuk sedikit lambat tapi dicover oleh band member.

2.  Paranoid ( Karisma)

Saya jerit sekuat hati. One of my wishlist come true. To see Din Mayat menyolo lagu ini.
Kedua dua lagu di atas adalah opening set.

First speech from Amy .

3. Gadisku ( Mentari Merah Di Ufuk Timur)

Gadisku lagu ketiga?
Wau! Lain macam malam ni. Tak tau nak cakap apa. Macam tengok show Metallica lagu ketiga Nothing Else Matter.
I love the backdrop video.
Solo perfect.
Amy dance like Freddie Mercury around the solo.


4. Metropolitan.(Rampage)

Rare! Setlist malam ni lain macam!

2nd speech from Amy.
Amy wish for fans birthday .
Thanking the biker group.
Promote the Search official FB.

Amy is known for not too much a talker like Awie... if you know what i mean.
So lets skip to the next song.

5.Honky Tong Kosong (Gema Di Timur Jauh)

Its all my dream setlist.
Masa ni saya terfikir kalaulah sahabat saya Deaf Angel ada...dia mesti suka.

6. Kejoraku Bersatu (Selepas Banjir)

Beautifully sung by Amy.
Tiada lagi salah lirik seperti dua malam di IB.
Sing a long moment.
Tak sangka ramai tau lagu ni.

7.Melastik Ke Bintang ( Karisma)

Ni lagu semangat!!! Suka suka suka!!!
Kerana tiada yang mustahil biarpun melastik ke bintang!!!

Amy thank the old and new fans!

8.Menuju Puncak (Gema Di Timur Jauh)

Satu lagi dari album Gema. Rare. Fans ramai yang diam. Pada saya alang alang rare baik bagi lagu ROKET or BERSALAH ATAU TIDAK.

YAZITS SET.

Amy introduce Yazit.
Saying he is Sang Gendang.
Seorang yang bersemangat TEGUH.
Amy sang Segalanya telah bermulaaa...

Crowd menjerit....

But Teguh? Its never happen.

Album Fenomena bermula di Indonesia kata Amy

9. Ku Taklukkan Dunia ( Fenomena)

Airmata gua mengalir siot!!
My first time@!! Saya percaya fans yang lebih lama dari saya pun ada yang tak pernah lihat SEARCH perform lagu ni live!!!!

Sing a long for me...tears of the clown...
Ke tears of the dragon.... huhuhu

Perfect solo perfect music !!!

10. Fantasia Bulan Madu ( Mentari Merah Di Ufuk Timur)

Lagu potong stim untuk saya. Tapi lagu anthem untuk rakyat Search.
Complete with intro taik bintang jatuh tu.


11. Kejora (Cinta Buatan Malaysia)

Another sing along. Yazit set ni saya rasa favourite untuk crowd malam ni. Semua ballad. Semua lagu karaoke.


12. Rozana ( Langit dan Bumi)

Crowd menyanyi. Saya lak senyap... hahaha!
Video shows roses petals showering.
At the end of the song Amy give some roses to fans.

13. Isabella (Fenomena)

Keyboard intro by Firdhaus.
Haunting Bass intro follow after that.
This one version complete with original keyboard work arrangement like the one Dato Ramli MS did in the album.

Solo lagu ni terbaik.

Perasan tak banyak kali saya mention solo .
Kidd really shining this night. Hes back!

Kesemua lagu no 9 hingga 13 drums dimainkan oleh Yazit.

14. Gothik Malam Edan ( Gothik Malam Edan)

Lagu ni ramai yang enjoy. Crowd muda suka lagu ni.
My wife kata ganasnya lagu ni... kalah XPDC.

15. Pelesit Kota (Mentari Merah di Ufuk Timur)

Wahhh no more mr nice guy... set lagu leleh dah abis!!! Intro kompang masuk !!!
This one version takda stop kat tengah solo feeewiiitttt!!!
Boring.

16. Diari Habil Dan Qabil (Rock N Roll Pie)

Yearghhhh!!!! My favourite come back!!!
Priceless . Nasir dah pakai bass kaler merah . Cantik beb!
 Yang menariknya DIN playing his 7 string flying V with fiery colour!!! Lawa sehhh!!!

Cane and Abel Diary.

17. No Way!!!( Gema Di Timur Jauh)

Inro bass yang dasyat !
Lagu ni statement Search tentang suasana semasa sekarang ni.

18. Isi Dan Kulit (cinta Buatan Malaysia)

Crowd yang tadi krik krik krik... kini kembali ceria.
Freddie Mercury moment. Say yeah yeah yeah!!! Ayo Joho!! Ayo Johor!!!
Versi ini versi pasca Gothik Malam Edan version...

Saya rindu versi RNR live And Loud.
Solo by DIN MAYAT.


Amy kata next year 35 tahun nak sambut di johor.
Jb city of rock n roll!!!


19. Pawana (Fenomena)

Anthemic. Crowdd menggila!
Tapi.
Saya perasan amy nyanyi salah key sepanjang sebelum solo.

Tapi crowd peduli apa?

This is Pawana!!!
This is Search!!!

Okay last song!!!
Ramai yang jerit encore...

Saya mengharapkan PASTI sebagai encore....


20. Cakap Memang Murah ( Double Trouble)

No Pasti.
Saya tetap berpegang teguh Pasti adalah encore terbaik.
Buts its okay.


Kesimpulannya.

1. One of the great concert in term of musically. All the musicians gave the best performance that night.

2.Ramai yang puji KIDD is back. Im agree. King of tones and tremolo.

3. Paling cool Nasir Daud. Sempat message beliau sebelum konsert.

4. Noordin Taib . Paling ganas . Evil. Dia berdiri dengan all black suit dia je dah cukup menggerunkan.

5.Pae did a very great work that night !
I prefer him than Lola.

6. Yazits seem healthier. Lets pray for his health.

7. Amy . His best show but not his greatest one.
Kita faham faktor usia beliau. Sepatutnya perlu ada backup vokal pada malam itu untuk membantu. Next time abang panggil saya. Ill do it for free... heheheh.
Tapi once he dancing ...jumping.. moving around ( and off! ) the stage ... he is truly like a King Of Rock N Roll!!!

8. Pilihan lagu.
Pada saya pilihan lagu adalah tidak sesuai untuk show diluar KL yang meliputi fanbase yang jarang ke konsert.
Banyak lagu yang tidak dapat dihayati oleh fans disebabkan jarang dengar lagu itu.
Wings pun pernah buat silap begini pada konsert Menakluk Kosmos yang lepas.

Lagu seperti Metropolitan ...No Way... Paranoid... Diary HabilnQabil...MenujuPuncak.... Melastik Ke bIntang... boleh diganti dengan Gelora Cintaku.... Langit dan Bumi... Fenomena....Mentari Merah Di Ufuk Timur....Setelah Hujan..Melayar Bahtera...Bencana....Menara Kesesatan...

Jangan salah faham ye....pilihan lagu tak menjadi masalah untuk saya cuma saya mengambil kira mereka yang kurang tahu lagu lagu tersebut.

9. For the next time... search perlu consider setlist consist of The Greatest Hits.

10. KU TAKLUKKAN DUNIA IS THE PROUDEST MOMENT FOR ME !!!

for this song only . I REALLY thanks SEARCH ..TQVM VERY MUCH.

Is the night i will never forget.

Lightning was superb, apabila camera di zoom jauh jauh.
Bila Zoom Out, jauh gila kan? huhuhu
Me and the Stage



Jumpa brother ni . Blogger Legend. Satu hari nanti blog beliau akan dijadikan rujukan rockers generasi baru.



20 comments:

deaf-angel said...

Metropolitan, paranoid are energetic live songs.
diair qabil tu drop la, swap ngan kereta merah.
ku taklukkan dunia dorang main..? Waw...

They should have played Teguh kan? Mesti happening.
Setuju ngan kau, Pasti is the best closing song. Peluang budak2 semua lambung botol mineral ramai2 haha.
Kalau aku aku drop cakap memang murah..,why why why?
setuju ngan kau walaupun ni show Search tapi jenis festival kat stadium besar ramai orang datang so kena main setlist lagu2 popular. Unless specific small shows.
GELORA cintaku dorang tak main?
What a waste kan?
Thanks portdy... a nice report and suka kau taruk nama album sebelah lagu. Aku nak tiru la lain kali...
akhir kata, portdy ku sayang, tak mau highway star sangat...

deaf-angel said...

Baca lagi sekali ok...hahahahahaah
nampak sah aku kemaruk tak dapat pergi. Ni tunggu report berteromber lak.
Pae is heavy tapi Lola is very heavy metal la hahaha.
GME.. without fail ni lagu ada aku rasa kat setiap konsert Search dari first time dorang main selepas release album GME masa donation drive konsert Selepas Banjir Johor Indoor Stadium Hilary+Joe Wings.
aku masih kempunan Irama Marakas. Hahahaha...
35 years eh... next year kan... waw!!..
harap ada contest, sapa menang akan pilih setlist 20 lagu.
AKU HARAP AKU MENANG!!!
Goodbye isabella, pawana and all these popular crap... hahaha

Portdy said...

Dalam kompleks stadium tu ada indoor stadium. Small scale. Aku cadang Search buat small scale concert khas untuk peminat tegar main lagu yang rare... yg mybe diaorang nk perform tapi memikirkan fans takut tak tau.... kompim aku pegi walau bayar lebih rm66. Nak vote lagu bersalah atau tidak.

Portdy said...

Aku vote for AMPUN from GME album hahaha....

Gedik Malam Edan ni mcm nak lepaskan satu lagu dari setiap album kan? Buat Syarat.

Aku taruk Album.title nak track balik setiap album ada wakil tak?

Seems almost all album have one song from it .....except Double Trouble 2, Bikin Wilayah, Di Pintu Sepi, Berpaling.

Even Selepas Banjir pun hantar Kejoraku Bersatu versi boxset101 jadik wakil

deaf-angel said...

Indoor Stadium JB dah tak pakai eh? Aku tahu stadium hoki dahbis tapi indoor stadium boleh kan?
Ni last apa show tu? Search Awan Biru or whatever tu...
Nusajaya ni semua cam out of sector la hahaha...
Kan?? Nur Nilam Sari alrite pe.., Di Pintu Sepi..
tapi dari segi kedaringan setlist, I would go for JB 30 Years la Portdy, Serigala Segalanya, Menara Kesesatan, Metropolitan..., and hujan turun so acapella Setelah Hujan hahaha..

Berteromber boleh check tak Stadium Bola Larkin dah boleh buat konsert rock balik tak? Wembley pun Foo Fighter boleh main...
Leceh la Nusajaya.... eh Portdy tu hari lepas show ko ada nampak bas awam balik Larkin tak? HAHAHAH

Rafi said...

wahhh..best.nice report,terasa macam aku ada sekali kat sana..hehe..tq so much bro portdy.setlist lagu yang agak jarang diorang mainkan memang best la,untung dapat tengok depan mata.
err..lawo baju berteromber,sekali pandang ingatkan tshirt Queen..heheh

Ijau D. Koceng said...

macam mana agaknya ayat ko mencari "bloggers legend" dlm gambar last tu? ada macam situasi di stadium merdeka?

agak2 bakal jadi dvd tak?

btw, nasir guna bass merah? killer baru beli tu hahaha...

Tahir Jaafar said...

Wah bro.. Mana tau Flying V Din tu 7 strings ea? Baik punye info. Tapi mmg betul pon. Custom made from US tu.. Gua sempat amik gambar Din dan Flying V ni masa praktis.. Mmg cun. Kid pon ada pakai Kramer Van Halen malam tu. Kramer punye representative beri.. Dan rep. ni suka dengan Flying V Din. Aku dgr dia cakap " I want to learn more about your guitar.. "

PC kOKak™ said...

superb report! thanks bro! rare setlist!

D'arsil said...

gila punya setlist harap2 ada cd keluar.. jumpa di 35 tahun search nanti yaaaa..

berteromber said...

Haha...gambar kanak-kanak riang ribena.....

Untuk menjawap soalan Deaf...Aku tak rasa TMJ akan bagi Stadium Larkin untuk buat konsert...Stadium tu dah jadi ekskusif untuk Southern Tiger (PBNJ)...memang takder can lah...

dan aku tak nampak pun ada bas awam kat kompleks sukan Educity tu...pada aku tempat paling sesuai nak buat konsert sekarang terutamanya Search 35 tahun adalah kat Dewan Jubli Intan...ni baru betul-beteul mengamit memori tahun-tahun 80an....

Portdy said...

Bro Deaf

Bus Shuttle macam ada masa pergi... masa habis konsert tak perasan pulak,
kereta parking sampai depan jauh tu, aku cakap ngan brother polis tu saya nak hantar adik saya dia Gout tak leh jalan... brader tu pun bagi heheheheheheh, parking depan post guard.

Rafi;

memang lawa baju Beterober...baju lama tu. patut la aku carik tak jumpa

Ijau;

Berteromber yang jumpa aku, nampaknya aku kena kuruskan badan, dah senang dijumpai sangat ni.

Portdy said...

Tahir jaafar;

Yup, 7 string tu lawa kan?

PC Kokak;
Setlist memang best, harap dapat dengar Bersalah Atau Tidak next time

Darsil;

Ye, mari kita berharap bersama2

MOHD SHAFID BIN RAHMAT said...

Nak betul-betul evil buat kat dewan sekolah pei chun

matakucing said...

Nangis setlist ade ku taklukan dunia...review abg mengguris perasaan saya

Portdy said...

Nanti Midun marah. Dia nk main badminton

Portdy said...

CAteye;

Kau Guriskan perasaan,

ni mesti peminat Achong Sweet child

Saudagar Mimpi ... said...

2 ibu jari ke atas review ko ni Portdy.

Next please review 30Y.Wings!

Portdy said...

SM,

Maaf SM , rasanya macam x pergi huhuhu

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)